Hrvatska kronika: Az aranyműves aranya

A június 29-i adás tartalmából.

– A magyarországi horvátok XV. Országos Zarándoklata
Az Országos Horvát Önkormányzat szervezésében június 12-én, Szentháromság ünnepe alkalmából a máriagyűdi kegyhelyen tartották a magyarországi horvátok XV. Országos Zarándoklatát. Idén mintegy hétszáz zarándok érkezett Magyarország minden horvátok lakta régiójából, hogy megújítsák és elmélyítsék hitüket és felfrissítsék lelküket a máriagyűdi Boldogasszony csodatévő erejével.

– „Kisebbségek és nemzetiségek Magyarországon és Horvátországban”
„Kisebbségek és nemzetiségek Magyarországon és Horvátországban“ címmel tartottak nemzetközi konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. A Kisebbségkutató Központot tavaly hozták létre, de a koronavírus-járvány miatt csak most sikerült nemzetközi konferenciát szervezni, amelyen a kutatók a magyarországi nemzetiségek és a horvátországi nemzeti kisebbségek jelenéről és jövőjéről cseréltek eszmét.

– Drámapedagógia a horvát nemzetiségi óvodákban
A „Metodika” Horvát Pedagógiai és Módszertani Központ szervezésében a pécsi Miroslav Krleža Horvát Óvodában „Drámapedagógia a horvát nemzetiségi óvodákban” címmel továbbképzést tartottak. A kétnapos továbbképzés keretében szakmai előadásokra és műhelyfoglalkozásokra került sor, de természetesen az óvodások is bemutatkoztak. (Füri Tamás)

– Šenoa az „Az aranyműves aranya“ című regénye spanyol fordításban
Számos történet és legenda szól Zágrábról, az egyiket a híres „Az aranyműves aranya “ regény is megörökítette. A legnagyobb XIX. századi horvát író, August Šenoa legolvasottabb regényét elismert Argentínában élő horvát értelmiségiek fordították spanyolra.

Hrvatska Kronika – Duna – június 29., szerda, 6:45

Szerkesztő – műsorvezető: Sákán Tímea 

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább