Alpok-Duna-Adria: ÚJJÁÉLED DOBRINJ MÚLTJA

A június 16-i adás tartalmából.
 

Lojze Spacal festőművész jelentős hatást gyakorolt a szlovének és a világ 20. századi művészeti életére. Alig több mint hat évtized alatt számtalan műalkotást hozott létre, többnyire grafikákat. Ihletet a szeretett Karsztvidékéből merített, ahol az 1970-es években kezdte el megteremteni álmai otthonát.

Az Udinétől nem messze eső Maniago település leginkább a 15. századig visszanyúló kovácsmesterségbeli hagyományáról nevezetes. Akkoriban még a domborzati viszonyok biztosította vízenergia segítségével készítettek itt vasból készült munkaeszközöket. Az idők során azután lassan átalakult a kereslet, ezért a település iparosai másféle fémipari termékeket kezdtek gyártani, így biztosítva a hagyományok továbbélését.

Dobrinj nevét az 1100-ban íródott „Dicső Dragoslav adománylevele“ említi először, amely a Krk-sziget első írásos emléke. Hajdan itt középkori vár állt, hogy a helyieket megvédje a kalózoktól és a törököktől. A varázslatos városka tengerszint feletti magassága kétszáz méter, így csodálatos kilátás nyílik a körülötte lévő öblökre és a szemközti parton lévő Velebit-hegységre.

Az Európában is roppant népszerű és eredményes Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának gerincét a magyar játékosok mellett elsősorban a délszláv légiósok adják. Szerb, horvát és szlovén klasszisok egész sora fordult már meg a Tisza parti városban. Azért érkeznek, mert bajnoki címeket, nemzetközi sikereket szeretnének elérni. De persze mindemellett az is fontos számukra, hogy a családjuk, a gyermekeik is jól érezzék magukat az idegen környezetben.

50 évvel ezelőtt tűnt fel a Bhagwan-mozgalom, melynek tagjai narancssárga színű ruhában jártak, kommunákban éltek és meditáltak. A csoportot vezető indiai guru főképp Amerikában és Németországban talált követőkre. A 70-es évek elején azonban a Bajorföldön is megjelentek a hívők egy aprócska településen, Hallertau régió közepén. A falu így vált Németország legnagyobb meditációs központjává.

Adás: Duna TV – június 16. csütörtök 6.47
Ismétlés: Duna World – június 16. csütörtök 13.23

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább