Unser Bildschirm: Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjátadó

A június 14-i adás tartalmából.

LDU –LdU-találkozó Budaörsön

Kimondva egyformák, leírva az egyik rövidítésben nagy, míg a másikban kicsi a „d” betű. Előbbi a Magyarországról Származó Németek Szövetségét jelöli és a Magyarországról a háború után Németországba űzött németeket és leszármazottaikat foglalja magába, utóbbi pedig a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának rövid neve. A két szervezet a 90-es évek óta jó kapcsolatban áll egymással és segíti a magyarországi németek fennmaradását óhazájukban, illetve jelenlegi hazájukban. Vezetőik májusban Budaörsön találkoztak megbeszélésre.

Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjátadó

Az UNESCO javaslatára május 21. a 2002. év óta a „Kulturális fejlődés és sokszínűség napja”. Magyarországon ezen a napon adják át a 2005-ben alapított „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjakat. Az idei év egyik német kitüntetettje dr. Somogyi László nyugalmazott pécsi főorvos, a kisjakabfalvi tájház létrehozója, Kisjakabfalva közéleti embere.

Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének

A 30 éves bejegyzett egyesület elsősorban a magyarországi németek háború utáni történelmének hiteles bemutatásáért, a szovjet kényszermunkatáborba hurcoltak felkutatásáért részesült az elismerésben.

Unser Bildschirm – Duna – június 14., kedd, 7:15
Ismétlés aznap, 16.50-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább