Közelebb - Roma magazin: Oláh Tzumo Árpád jazz zongoristát és zeneszerzőt számos hazai formációból ismerhetnek a zenerajongók

A június 6-i adás tartalmából.
 

Ezt a díjat a közösségünk kapta – mondja Lakatos Mónika énekesnő a Kossuth-díjról, amelyet a cigány népzene értékeinek megőrzéséért és hagyományos előadásmódjáért vehetett át nemrégiben. A Romengo együttesből ismert előadó fontos eszköznek tartja a zenét ahhoz, hogy a fiataloknak továbbadhassa a szülőktől és nagyszülőktől tanult cigány kulturális értékeket.

A Baranya megyei Szentlőrincen élő Sztojka Máriáék udvarán szinte minden fából készült. Ráadásul minden használati tárgy és dísztárgy a saját keze munkáját dícséri. Mária, mint mondja, gyermekként a nagypapájától vette át a fa szeretetét, de ő továbbfejlesztette a hagyományos faragást, és különböző gépekkel dolgozik.

A világ fiatal jazz zenészei közül nem sokan mondhatják el, hogy a műfaj legnagyobb legendáitól tanulhattak. Közéjük tartozik Oláh Tzumo Árpád jazz zongorista és zeneszerző, akit számos hazai formációból ismerhetnek a zenerajongók. Tzumo legközelebb június 10-én Budapesten, a Roma Parlament Jazz Klubjában ad szólókoncertet. Műsorunk végén őt mutatjuk be.

Közelebb – Roma magazin – Duna – június 6., hétfő, 6:50

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább