Hrvatska kronika: A magyarországi horvátok rövid története - könyvbemutató Zágrábban

A június 8-i adás tartalmából.
 

A Magyarországi Horvátok Szövetsége éves Közgyűlése
A közelmúltban Kozármislenyben tartotta Közgyűlését a Magyarországi Horvátok Szövetsége, amelyre sokan érkeztek az ország horvátok lakta régióiból. Az elmúlt években stabilizálódott legnagyobb civil szervezetünk tagsága, egyre többen kapcsolódnak be a Szövetség munkájába. Miután megállapították, hogy a Közgyűlés határozatképes, a Szövetség elnöke ismertette a napirendet. Ezt követően elfogadták a Szövetség 2021. évi tevékenységéről szóló beszámolót és a pénzügyi beszámolót, valamint a folyó év munkatervét és pénzügyi tervét.

A Horvát Oktatás Napja Hercegszántón
Az OHÖ és a Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Kollégium szervezésében május 7-én a hercegszántói Művelődési Házban tartották meg a Magyarországi Horvát Oktatás Napját. Az Országos Horvát Önkormányzat Közgyűlése 2016. november 5-én éppen Hercegszántón határozott a Magyarországi Horvát Oktatás Napjának megünnepléséről, amit az 1722-ben alapított első pécsi horvát iskolának emlékére hozott létre.

A magyarországi horvátok rövid története – könyvbemutató Zágrábban
A „Kliofest“ Festivál keretében a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban mutatták be dr. Sokcsevits Dénes „A magyarországi horvátok rövid története“ című könyvét. Sokcsevits tanár úr, aki 1991-től a Pécsi Tudományegyetem Horvát Nyelv és Irodalom Tanszékén dolgozik évek óta a két nép kapcsolatainak történetével foglalkozik. A kötetet Željko Holjevac egyetemi tanár, az „Ivo Pilar“ Társadalomtudományi Intézet igazgatója és Robert Skenderović a Horvát Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa mutatták be.

Hrvatska Kronika – Duna – június 8., szerda, 6:45

Szerkesztő: Sákán Tímea
Riporter: Balatinácz Renáta, Füri Tamás, Damir Ljubičić
Operatőr: Bede Sándor, Végh Zsolt
Vágó: Gergely Balázs, Božana Barbarić
Technikai vezető: Strasszer László
Műsorvezető: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább