Srpski ekran: Nikola Tesla

A május 31-i adás tartalmából.
 

Tesla c. dokumentum film, MTV, 2006
Rendezték: Milivojevic Snezana, Sibalin György
Megszólalók: dr. Jeszenszky Sándor, villamosmérnők, Pera Lastic, fizikus, Zorica Civric, Nikola Tesla Múzeum munkatársa, dr. Aleksandar Marincic, Nikola Tesla Múzeum néhai igazgatója

Nikola Tesla tudós volt, aki egész életében a természet titkait kutatta, hogy azután megszelídítse, és az ember szolgálatába állítsa azokat. A váltakozó mágneses tér, az indukciós motor és a váltóáram alapú erőátvitel, a Tesla transzformátor és a magas frekvenciájú oszcillátor feltalálása is a nevéhez fűződik, valamint számos más találmány, ami a magasfeszültségű áramhoz, vezeték nélküli energiaátvitelhez és kozmikus sugárzáshoz, teleautomatákhoz, molekuláris fizikához kapcsolódik.
Bár már harminc évesen világpolgár volt, Tesla sohasem felejtette származását és népét, melynek megpróbált az évek során legjobb tudása szerint segítségére lenni. Mélyen humanista személyiség volt, aki szorgalmas és sikeres munkájával, az emberiség iránti önzetlen szeretetével jelentős mértékben hozzájárult a civilizáció fejlődéséhez.
Még életében a világ tudományos intézményei számos elismerésben részesítették, halála után pedig az Egyesült Államokban a legismertebb személyiségek közé sorolták, a tudósoknak járó legnagyobb elismerésben részesítették, és róla nevezték el a mágneses indukció egy egységét.

Srpski ekran – Duna – május 31., kedd, 6:45
Ismétlés aznap 13:20-tól a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább