Alpok-Duna-Adria: AZ ÁHÍTOTT HORVÁT HÍD

A június 2-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Idén már 40 éve annak, hogy elindult a nemzetközi együttműködés a horvát, a szlovén, a német, az olasz és a magyar televízió között. A napokban nagy veszteség érte műsorunk, az Alpok-Duna-Adria készítőit, ugyanis a műsor alapítóinak egyike, Günther Ziesel 80 éves korában elhunyt. Az osztrák televízió, az ORF ikonikus alakjától búcsúzunk, aki a szakmájában mindig a tökéletességre törekedett és ezt várta el a munkatársaitól is.

Horvátországban jelenleg talán leginkább,a csaknem két és fél kilométer hosszú Pelješac híd építésének a befejezését várják. Nem csak azért, mert összeköti majd a legtávolabbi déli területeket az ország többi részével és így dél felé utazva nem kell majd átlépni Bosznia és Hercegovina határát, hanem azért is, mert Dubrovnik térségének fejlődésére is jelentős hatással lesz.

Éppen 140 évvel ezelőtt hozták létre Makón, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola elődjét. A lassan másfél évszázados történet is azt bizonyítja, hogy a térségben folyamatosan szükség van magas színvonalú agrárképzésre. Jelenleg több mint 60 településről jár ide, 270 diák. A jövő kertészei, mezőgazdái és gépész technikusai a legmodernebb eszközökkel és a legújabb technológiákkal is megismerkedhetnek.

Marko Vogrič szlovén fotográfus, a fekete-fehér fényképezés mestere. Legszívesebben camera obscura-t, azaz lyukkamerát használ, amely a fényképezőgép őse, és nagy hatással volt a fotográfia kialakulására és fejlődésére. Goriziai stúdiójában látogattuk meg.

A vízben és termőtalajban szegény szlovén karsztvidéken mindig bőségesen állt rendelkezésre kő, melyet az emberek már az őskorban is használtak építkezésre. A benőtt karsztvidéki legelők alatt a mai napig fedeznek fel ókori építészeti emlékeket.

Adás: Duna TV – június 2. csütörtök 6.47
Ismétlés: Duna World – június 2. csütörtök 13.23

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább