Alpok- Duna-Adria - Mozaikművész-mesterek

A május 19-i adás tartalmából.
 

„Régi porta új, szerető gazdát keres“, ez a mottója annak a kezdeményezésnek, amelynek keretében a német regionális fejlesztéssel és turizmussal foglalkozó Allgäu GmbH az üresen álló ingatlanok kihasználatlanságát törekszik megszüntetni. Ennek eredményeképpen a regionális menedzsment 14 allgäu-i parasztportát vett gondjaiba.

A Novi Centar városrész Karlovac szélén található. Az egyhangú szürke betontömbökből álló utcák most új külsőt kapnak.A panelek falain az óriási képeken, a városban született híres emberek alakjai jelennek meg. Az ötlet a közelmúltban született, de ma már egész komoly portrégyűjtemény lett belőle, és egyre bővül.

A Friuli Mozaikművészeti Szakiskolát száz évvel ezelőtt alapították az Udine melletti Spilimbergóban. A szakiskola azóta is működik, egyedi képzéseivel a szakma egyik legkiválóbb műhelyévé vált. Ez annak is köszönhető, hogy ez az egyetlen olyan intézmény a világon, ahol a növendékek mozaikművész-mesteri képesítést szerezhetnek.

Tápai Tamás, motoros kaszkadőrként Nicolas Cage dublőre volt a Szellemlovas 2 című filmben. A szakmájában rendezett Európa bajnokságon és világbajnokságon is remek eredményeket ért el. Manapság ő az egyik legismertebb motoros kaszkadőr Közép-Európában.

Sok gazdálkodó próbálkozott már a biogazdálkodással és a permakultúrával, ám csak kevesen jártak igazán sikerrel. Primož Krišelj közéjük tartozik, ráadásul nemcsak kitűnően gazdálkodik, hanem folyamatosan továbbadja a tudását mindenkinek, aki érdeklődik az önellátó gazdálkodás és a fenntartható életmód iránt.

Adás: Duna TV – Május 19. csütörtök 6:50
Ismétlés: Duna World – Május 19. csütörtök 13:25

Olvasson tovább