Alpok- Duna-Adria -Túra a kráterben

A május 5-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Közel 400 évvel ezelőtt pestis tombolt egy a világ zajától távoli településen, a Bajor-Alpokban. Amikor már teljesen tehetetlenek voltak a betegséggel szemben, alkut ajánlottak az Úristennek, ami úgy szólt, hogy tízévente eljátsszák Jézus szenvedését és feltámadását, amennyiben megóvja a falut a további halálesetektől. A világ legismertebb passiójátéka az oberammergaui, több mint félmillióan tekintik meg minden évadban. Mivel az előző években a koronavírus-járvány megakadályozta az előadásokat, idén újra próbálni kezdtek, a premier májusban lesz.

Ahhoz hogy egy kialudt vulkán kráterében sétáljunk nem szükséges elutazni Magyarországról. A Balaton-felvidék gazdag vulkáni hegyekben, de közülük egynek, a Halápnak, a 20. században eltüntették a bazalt sapkáját. Néhány éve tanösvényt építettek, ahonnan nemcsak a bányakráterbe lehet bepillantani, hanem egy megmaradt csúcsról, 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk.

Borut Peterlin nemzetközileg elismert fényképész, aki fotóival hazájában és külföldön is nevet szerzett magának. A neves prágai filmiskolában végzett mesterfotós napjainkban a világ azon kevés kortárs fotósainak egyike, aki egy ősi fotográfiai technikának, az üvegre fényképezésnek szenteli tehetségét.

Régi edények, kimustrált mobiltelefonok, lyukas bicikligumik. A legtöbben közülünk mindezt a hulladék vagy kacat kategóriába sorolnák. Nem így a közép-frankföldi Frank Gebhardt. Ő újat alkot a limlomból. Az egykori bohóc és mutatványos Parkinson-kórban szenved, és e különleges művészi alkotásokkal igyekszik elterelni figyelmét a betegségéről.

Május 4-én a tűzoltók védőszentjére, Szent Flóriánra emlékeznek a Tűzoltók napján, Magyarországon.
Horvát szomszédainknál jellemző, hogy egyre több nő vesz részt az árvizek, földrengések vagy kisebb tüzek elhárításában. A ribnicai női önkéntesek már jó ideje a Nemzetközi Tűzoltó Olimpiára készülnek, amelyet Celjében idén júliusban rendeznek meg.

Adás: Duna TV – Május 5. csütörtök 6:50
Ismétlés: Duna World – Május 5. csütörtök 13:24

Videó ajánló

Olvasson tovább