Hrvatska kronika: „A magyarországi horvátok rövid története”

Az április 20-i adás tartalmából.
 

– Az elmúlt évtizedekben nem jelent meg a magyarországi horvátok gazdag történelmét és kultúrája bemutató kiadvány. Néhány településről vagy horvát népcsoportról megjelentek monográfiák, de ilyen áttekintés nem készült. A budapesti Croaticában mutatták be Sokcsevits Dénes „A magyarországi horvátok rövid története” című kötetét, amely 120 oldalon mutatja be közösségünket.

– Standovár Mihály tavaly év végén töltötte be 80. életévét. Hosszú éveken keresztül volt a szalántai horvát köz- és politikai élet motorja. A rendszerváltozás után Szalánta első polgármesterévéválasztották, 2019-ig pedig a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt. Több cikluson keresztül volt képviselő az Országos Horvát Önkormányzat Közgyűlésében és megalakulása óta aktív tagja a Magyarországi Horvátok Szövetségének.

– A koronavírus-járvány okozta két éves kényszerszünet után a szemelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és az August Šenoa Horvát Klub idén a szemelyi Magyar-Horvát Kultúra Házában tartotta meg a Horvát szőlősgazdák és bortermelők versenyét. Az elmúlt év nem volt kiemelkedő, de a termelők és a zsűri elégedettek voltak az elért eredményekkel.

Hrvatska Kronika – Duna – április 20., szerda, 6:45

Szerkesztő: Balatinácz Renáta

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább