Alpok- Duna-Adria - A szlovén "Póklány"

Az április 21-i adás tartalmából.
 

2016-ban indult az az Európában is egyedülálló Nemzeti Kastély és Várprogram, amelynek keretében 30 történelmi emlék újul meg Magyarországon. Tavaly már hét műemléképületet átadtak a nagyközönségnek, idén tíz újabb kastély és vár lesz látogatható. Tervezők, kutatók, régészek, restaurátorok, építészek és építők vagy akár lőszermentesítők is részt vesznek a nagyszabású programban, melynek célja a történelmi hűségre épülő, de egyúttal  a 21. századi korszerű műemlékhasználat.

Nehéz elképzelni az életet autók nélkül. Sokak számára illuzórikusnak tűnik a közlekedés gyökeres átalakítása, amint azt a dél-németországi Garmisch-Partenkirchen esete is példázza. A kedvelt bajor üdülőkörzetben négy új alagutat építenek a közúti közlekedés számára, egymilliárd eurós beruházással. Mindeközben a vasútra nem jut pénz, s ez nemcsak a környezetvédők számára lehangoló.

A „Magamon hordom a kultúrát“ címre hallgató sorozat a divat történetét bemutató videókkal és fényképanyagokkal népszerűsíti a horvát múzeumokat. Az alapvető szándék segíteni ezeknek a fontos kulturális intézményeknek, mert a 2020-as nagy zágrábi földrengés után, amely egybeesett a koronavírus-járvánnyal, látogatóik jelentős részét elvesztették. A nemes ötlet nagy érdeklődést váltott ki, s ezt  internetes portáljaik kivételes látogatottsága is bizonyítja.

Marco Gobbettit tartják a világ egyik vezető kovász- és élesztőszakértőjének, aki a kutatásain túl segédkezett egy sajátos, nemzetközi archívum létrehozásában is. A Brüsszel melletti intézetben mintegy 128 különböző kovászfajtát tartanak nyilván, köztük 36 itáliai eredetűt is. A természetes kovász napjainkban ismét egyre népszerűbb lett az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett fogyasztók körében, és ennek következtében az élelmiszeriparban is kezdi háttérbe szorítani akár az élesztőket, akár a szintetikus sütőporokat.

A világ legjobb női falmászó sportolója, olimpiai és világbajnok. Janja Garnbret mosolya és szikrázó szemei láttán egy pillanat alatt világossá válik, hogy a falmászás, mellyel sorra dönti meg a világrekordokat, számára leginkább élvezet és mérhetetlen szenvedély.

Adás: Duna TV – Április 21. csütörtök 6:46
Ismétlés: Duna World – Április 7. csütörtök 13:23

Videó ajánló

Olvasson tovább