Alpok-Duna-Adria: Tojásdíszítés fúrógéppel

Az április 7-i adás tartalmából.

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Ha valakit, aki már járt az észak-adriai Cres és Lošinj szigeteken megkérdeznének, valójában hány szigetről is van szó, valószínűleg furcsa képet vágna és azt felelné, természetesen kettő! Az igazság az, hogy csak egy mesterséges, 11 méter széles csatorna választja el a két helyet egymástól, amit a hajóközlekedés érdekében ástak ki. Horvát kollégáink utánajártak, hogy milyen az élet a turistaszezon beindulása előtt, amikor a városban csak azok maradnak, akik a legjobban szeretik.

A modernkori lovasíjászat megteremtőjeként tartják számon Kassai Lajost, aki rengeteget tett azért, hogy a sportág bekerülhessen a lovas szakágak közé, a hungarikumok gyűjteményébe, majd elinduljon világhódító útjára. Ma már a világ számos pontján tanítják a módszerét, a Somogy megyében található birtokán pedig világtalálkozókat, nemzetközi versenyeket rendeznek. A magyarok és a keleti népek elsősorban a hagyományaikat keresik és találják meg a lovasíjászatban, mások pedig az egyik leglátványosabb sportként tekintenek rá.

Szlovéniában ezidáig több mint tizenkétezer karsztbarlangot fedeztek fel. A fővároshoz, Ljubljanához a legközelebb a Županova-barlang esik. Nevét arról kapta, hogy 1926-ban az akkori polgármester fedezte fel. A mai Szlovénia területén ez volt az első barlang, mely számos cseppkövével és hét látogatható termével, a föld alatti világ valóságos gyöngyszeme.

Elveszett és újra megtalált művészet. Ezzel a mottóval rendeztek be állandó kiállítást a brixeni Neustift kolostorban. Az ősi, gazdag ágostonrendi kolostor számos műtárgyát eladták, ellopták vagy más helyre vitték az idők során. Ezek közül néhány, hol a véletlennek, hol az alapos kutatómunkának köszönhetően, újra előbukkant.

A tojás az ősi termékenység szimbóluma, szinte minden népnél fellelhető. A horvát Ljiljana Matejčić tagja a Tojásdíszítők Nemzetközi Társaságának. Hobbija és szenvedélye, hogy fogászati fúrógép segítségével, türelmesen és óvatosan csipkét készít a törékeny fehér tojáshéjból. Alkotásait többnyire elajándékozza.

Adás: Duna TV – Április 7. csütörtök 6:46
Ismétlés: Duna World – Április 7. csütörtök 13:23

Olvasson tovább