Nagymamája emlékét egy mozdulatban is őrzi Gianni

Gyerekkori gasztronómiai emlékeit idézte fel Gianni Annoni a Ridikülben. Otthoni, olaszországi konyhai élményeinek meghatározó alakja volt nagymamája, aki egy mozdulatot is hagyott neki örökül, amelyet a mai napig használ a gasztronómiai szakértő.

A konyha volt az otthon legfontosabb része, egyben a nők területe. Nemcsak az ételek készültek itt, hanem egyfajta pszichológiai szereppel is bírt, hiszen nehézségeiket is itt vitatták meg a lányok, asszonyok, emlékezett vissza gyerekkorára a Ridikülben Gianni, aki felidézte nagymamája alakját is. A konyha volt a fő terepe, amit mindig rendben tartott. Egészen más volt az étellel kapcsolatos viszonyuk mint manapság, nem volt egy rossz szavuk sem, bármit is ettek. Az étel nem volt játék, de nagymamája élménnyé tette a közös tésztakészítést.

„Kiteregette a tésztát és mi azokkal a fogaskerékszerű metélőkkel vagdostuk fel. Jó volt látni és enni a tálban lévő kifőtt tésztát, mert mi készítettük” – idézte fel gyerekkori konyhai élményét Gianni. Örökségként, vagyis inkább ajándékként egy mozdulatsort is őriz nagymamájától.

„Nem volt benne biztos, hogy jól szedte a kertből a paradicsomot, hiszen maradhatott benne zöld rész is, ezért a biztonság kedvéért a szószhoz mindig tett egy kanálnyi cukrot. Ez a mozdulat megmaradt bennem és ezt örökségként én is alkalmazom, ezzel is emlékszem rá” – mesélte Gianni, aki ezen kívül még nagymamája rózsafüzérét és néhány kézzel írott receptjét is őrzi.

A Ridikül konyhai mesékkel és gasztronómiai kalandokkal teli adása alább újranézhető.

Ridikül – hétköznap 17 órától a Dunán

Olvasson tovább