Rondó: Március 25. – Görög szabadságharc

A március 25-i adás tartalmából.

Március 25. az 1821. évi görög szabadságharc évfordulója, Görögország nemzeti ünnepe. Ennek alkalmából görög témákkal készültünk, és adásunkkal Budaörsről jelentkezünk, amelynek német és görög közössége szoros együttműködésben színesítik a város kulturális életét.

GÖRÖG-NÉMET ÍZEK ÉS RITMUSOK
Budaörs görög és német közössége több éve már, hogy minden tavasszal megrendezi a Görög-Német Ízek és Ritmusok c. zenés-táncos estet.

GÖRÖG KERESZT A TAVERNA ELŐTT
2000-ben Magyarországra látogatott I. Bartholomeosz konstantinápolyi pátriárka és augusztus 20-án Szent István királyt az ortodox egyház szentjei közé iktatta. A kerek évforduló alkalmából 2020-ban állítottak emlékkeresztet Budaörsön, a város egyik forgalmas pontján.

KÖNYVAJÁNLÓ PANCSOSZ ALEXANDRÁVAL – A BATYU
Minden történetben vannak fehér foltok – olvasható abban a regényben, amelyet Könyvajánló rovatunkban Pancsosz Alexandra, az Országos Idegennyelvű Könyvtár görög nyelvi referense ajánl nézőinknek.

1821. MÁRCIUS 25. – GÖRÖG SZABADSÁGHARC
Eleftheria i thanatos! – Szabadság vagy halál! – ezzel a jelszóval esküdtek fel 1821-ben a görögök az oszmán elnyomás elleni szabadságharcra, amely 1831—ben a független görög állam létrejöttével végződött. Ezzel a görögök voltak az elsők a Balkánon, akik képesek voltak elszakadni és függetlenné válni az Oszmán Birodalomtól.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – március 18., péntek, 7:15
Ismétlés 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább