Alpok-Duna-Adria: Lipicai lovak

A március 24-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A geológus végzettségű Ardito Desio, a harmincas években olasz gyarmatnak számító Líbiában, szénhidrogének után kutatott. A polihisztor tudós az ásványkincsek felfedezésén túl, a K2 hegycsúcsának meghódítását is célul tűzte ki. Az archív filmeknek és a lánya visszaemlékezésének köszönhetően, neve azóta sem merült feledésbe.

Már harminc év telt el a horvátországi háború befejezése óta, akkor Lipikben szinte teljesen megsemmisítették az ottani lipicai ménest.
A háborút túlélt állatok később visszakerültek, ahogy szerencsére a törzskönyvek is. A đakovoi és a budapesti lovakkal ellentétben, ahol fogathajtásra tenyésztik őket, Horvátországban a parádés lovak vérvonalát viszik tovább.

Az Ansbach járásbeli Lichtanauban Helmut Baer helytörténész közel 80 évesen YouTube-csatornát üzemeltet „Mondák, legendák, szokások“ címmel. Mivel büszke szülőföldjére, országnak-világnak bemutatja a régió felfedezésre méltó érdekességeit. Az ehhez szükséges technikai tudást távoktatás keretében sajátította el.

Magángyűjteményként indult, de ma már bárki megcsodálhatja azt az Európa-szerte is különleges autó és motor gyűjteményt, amely a Balatontól pár kikométerre lévő festői szépségű kis faluban, Dörgicsén nyílt. Alapítója az a világhírű Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász professzor, akinek lombikbébi kezelésekre szakosodott intézményei révén, az elmúlt évtizedekben Magyarországon harmincezer gyermek köszönheti megszületését. Az Amerikai Egyesült Államokból öt éve hazatelepült professzor meseautói között valósággá válik az időutazás.

A Rosalnica pri Metliki településen, a horvát-szlovén határ közelében található három templom érdekes, a környék mozgalmas történelméről árulkodó kultúrtörténeti emlékhely. A templomok eredetileg gótikus stílusban épültek, a későbbiekben azonban többször átépítették őket. Nevük, a Tri fare eredetét ugyanakkor máig sem sikerült megfejteni.

Adás: Duna TV – Március 24. csütörtök 6.49
Ismétlés: Duna World – Március 24. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább