Unser Bildschirm: A budapesti Goethe Intézet kísérleti médiaprojektje Szentlászló községben

A március 15-i adás tartalmából.
 

Ritter Moritz Perzel – Perczel Mór, a szabadságharc tábornoka 
A család (eredetileg Perzl) osztrák területről került Magyarországra a 16. század közepén, 1727-ben jöttek Bonyhádra, amikor egy Perczel József nevű leszármazott Tolna megye alispánja lett. Perczel Mór, az 1848/49-es szabadságharc egyik tábornoka a bonyhádi Perczel Kúrián született 1811-ben és idős éveit is Bonyhádon töltötte,sírhelye a városban van. Perczel Sándor és Kajdachy Erzsébet 7. gyermeke volt, a nagy család leszármazottai szerte az országban és a világban élnek, de aki teheti, az minden év március 15-én elmegy Bonyhádra a Perczelek találkozójára és tiszteletét teszi Perczel Mór sírjánál is.

A budapesti Goethe Intézet kísérleti médiaprojektje Szentlászló községben
7 kommunikáció szakos pécsi, illetve budapesti egyetemi hallgató egy hétre Szentlászló baranyai községbe költözött, hogy a vidéki élettel ismerkedjen. Tapasztalataikból, fotóikból nemrégiben kiállítás nyílt a pécsi Tudásközpontban. A sváb faluról a hallgatók, az ott élő svábok és nem svábok, kisiskolások és idősek rajzolnak hiteles képet.

A nyelvjárás napja Csolnokon: „Nagyanyám konyhája”
Csolnokról(Komárom-Esztergom megye) a háború után nem telepítették ki a svábokat, mert a helyi bányának kellett a munkaerő. A hagyományok és a nyelvjárás is élnek a mai napig. Öt éve minden évben megrendezik a nyelvjárás napját, amelyen különböző témákról nyelvjárásban beszélnek a résztvevők. E nap egyik nagyszerű részletét mutatjuk meg.

Unser Bildschirm – Duna – március 15., kedd, 7:15
Ismétlés aznap, 13.45-től a Duna World-ön!

Szerkesztő-műsorvezető: Gerner Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább