Hrvatska kronika: Farsangi fesztivál, Busójárás Mohácson

A március 9-i adás tartalmából.
 

– Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adtak át Pécsett
A pécsi Miroslav Krleža Horvát Gimnáziumban adták át a horvát és német nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat. Az állami ösztöndíj célja, hogy támogassa a magyarországi tehetséges nemzetiségi középiskolás diákokat továbbtanulási terveik megvalósításában. A koronavírus-járvány előtt az ösztöndíjakat valamelyik budapesti nemzetiségi középiskolai intézményben adták át. Soltész államtitkár idén Pécsre jött, hogy az ösztöndíjakat itt adja át a horvát és a város két német gimnáziumába járó diákjainak. Kiemelte, hogy a 2021/22-es tanévben 17 nemzetiségi iskola 67 diákja részesül nemzetiségi ösztöndíjban.

– Farsangi fesztivál, Busójárás Mohácson
Már ugyan megkezdődött a böjti időszak, mi azonban még farsang első napján, gyermekfarsangkor jártunk Mohácson. A fesztivál részeként érdekes időszakos kiállítást nyitottak meg a helyi néprajzi múzeumban. „Kisfarsang”. Mohácson ezen a napon kezdődik a busójárás, Magyarország legnagyobb farsangi látnivalója, amely egyetlen Horvátországon kívüli horvát szokásként szerepel az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listáján.

– A maszkák Baján is elűzték a telet
A bajai maszkákkal folytatjuk. A két évvel ezelőtt felújított bajai maszkajárás tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A rendezvényt idén február 26-án tartották meg. Baja utcáin több, mint száz jelmezbe öltözött résztvevő vonult fel, hogy elűzzék a telet és megidézzék a tavaszt. Baja városa, a Bajai Horvát Önkormányzat, a Bácskai Horvátok Kulturális Központja és a Bácskai Művelődési Központ szervezésében második alkalommal rendeztek Bunyevác Maszkajárást, amelyet Sokcsevits Dénes történész kezdeményezésére 2020-ban elevenítettek fel.

– Muoi cantunálé, montenegrói énekeskönyv
A montenegrói Kotorban „Muoi cantunálé” címen jelent meg egy a XIX. század végéről származó kéziratos énekeskönyv. A Matica hrvatska helyi tagszervezetének kiadásában megjelent könyv jelentős mértékben járul hozzá Boka kotorska katolikus zenei hagyományainak megismeréséhez. A Horvát Rádió és Televízió riportja.

Hrvatska Kronika – Duna – március 9., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Balatinácz Renáta

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Videó ajánló

Olvasson tovább