Közelebb - Roma magazin: Az elmúlt héten nagy veszteség érte a roma kultúrát

A február 28-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt héten nagy veszteség érte a roma kultúrát. Február 17-én, 72 éves korában elhunyt Hollai Kálmán színművész, február 21-én Balogh János, a cigány folklórmozgalom kiemelkedő alakja, február 23-án pedig Oláh János, a Parno Graszt együttes nagybőgőse.
A salgótarjáni születésű Hollai Kálmán gyermekkora óta színész szeretett volna lenni. 1974-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola musical szakára, amelyet sikeresen el is végzett. Pályáját sikerek és csalódások egyaránt kísérték, színházi szerepei mellett játszott tv filmekben és játékfilmekben. A legnagyobb sikert az 1985-ben készült Átok és szerelem című film főszerepe hozta el számára. Művészeti tevékenysége mellett aktív résztvevője volt a cigány közéletnek. A következő percekben Hollai Kálmánra emlékezünk.

Február 21-én elhunyt Balogh János, a cigány népzene legendás előadója. Balogh Jancsi, ahogyan mindannyian ismertük, 1959-ben született Nagyecseden. A környék cigány dalait, hagyományait sajátjaként ismerte. Alapító tagja volt a Nagyecsedi Fekete Szemek együttesnek, majd az Ando Drom együttesnek, később pedig testvérével, a kivételes tehetségű Balogh Bélával a Lindri együttest vezette. Balogh János karizmatikus személyiségével, magával ragadó zenei világával óriási hatást gyakorolt az őt követő generációkra. Rendkívül sokat tett a cigány hagyományok megőrzéséért és továbbadásáért.

Farkas László fiatal kora ellenére Tiszapüspöki egyik megbecsült tagja. A történész, pedagógus végzettségű lokálpatrióta fiatalember a helyi könyvtár és helytörténeti gyűjtemény vezetője. A település polgármestere nagyszerű szakembernek tartja, ezért is örült annak, hogy fiatal diplomásként Laci a faluban képzeli el a jövőjét, amihez ők minden segítséget megadnak.

Közelebb – Roma magazin – Duna – február 28., hétfő, 6:50

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább