Hrvatska kronika: A farsanghoz sok népszokás kapcsolódik

A február 16-i adás tartalmából.
 

– A Sokác Horvátok Országos Szervezete hamarosan új székhelyre költözik. A közelmúltban pedig könyvet adtak ki Hercegszántó híres szülötteiről. A kicsiny, de aktív közösségnek egyéb tervei is vannak, csak jobb időkre várnak.
– A Bajai Horvát önkormányzat és a Bácskai Horvátok Kulturális Központja a közelmúltban rendezték meg a hagyományos Bunyevác Nagy Prélót. Idén a népszerű Zvonko Bogdan énekes lépett fel a szabadkai Hajo zenekar kíséretében, majd a hajnali órákig a Čabar zenekar szórakoztatta a vendégeket.
– A dél-amerikai országok közül elsőként a távoli Peruba érkeztek horvát kivándorlók. Ez még a XVI. században történt. Legnagyobb számban azonban a XIX. században érkeztek ebbe az országba. A tengerpartról és Dubrovnik környékéről ide vándorlók magukkal hozták szokásaikat, amelyeket máig ápolnak. Szent Balázs ünnepét idén is megtartották. A Horvát Rádió és Televízió riportja.
– A farsanghoz sok népszokás kapcsolódik. Idővel sajnos sok feledésbe merült, mint például a Dráva menti „novčanje“. Archívumunkból kiválasztott anyagunkból megtudhatják hogyan farsangoltak régen a Dráva mentén.

Hrvatska Kronika – Duna – február 16., szerda, 6:45

Szerkesztő-Műsorvezető: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI/Sóki Tamás

Olvasson tovább