Alpok-Duna-Adria: SLAPNIK, AZ ELHAGYOTT FALU

A február 10-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A koronavírus járvány fokozottan ráirányította a figyelmet a kórházakban és idősotthonokban dolgozó ápolószemélyzet kemény munkájára. A szakma nem lett vonzóbb, sőt több ezren felmondtak Bajorországban is. Hogy ezt a hivatást ismét többen válasszák, 2021 áprilisa óta, Landshut körzetében egy modellértékű projekt zajlik, melynek keretében négyéves részmunkaidős szakápolói képzést hirdettek meg.

Földünk hőmérsékletének fokozatos emelkedése és ezzel összefüggésben a csapadék mennyiségének és állagának megváltozása, az alpesi gleccserekre is egyre nagyobb hatással van. Olasz tudósok egy csoportja ennek a változásnak a lehetséges következményeit vizsgálja az olasz-osztrák-szlovén hármashatár közelében található Montasio hegycsúcs gleccserein. A lehető legtöbb adatot igyekeznek összegyűjteni, hogy kiszámíthatóbbá tegyék a környezet jövőjét.

Slapnik falu neve először 1500 körül bukkan fel a történelmi forrásokban. 1985-ben, amikor az utolsó lakosa is elhagyta, a falukép és építészete miatt, a települést kulturális emlékhellyé nyilvánították. Napjainkban lakatlan, az elhagyott házak és romok azonban még mindig arról tanúskodnak, hogy a falu valaha gazdag volt, és a lakosai jól éltek.

A horvát régiók közül Muraköz leginkább talán a népdalairól híres, amelyek felkerültek az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is. A népdalkincs egyik avatott ismerője Lidija Bajuk, aki az 1990-es években kollégáival egy új horvát etno-zenei irányzatot teremtett, amely teljesen összhangban volt a világzenei trendekkel.

A világhírű díjnyertes versenylóról, Kincsemről elnevezett parkban, Budapesten működik a Magyar Nemzeti Lovas Színház. Különlegességét az adja, hogy képzett énekeseik, a lovaik hátán száguldozva, magas szintű lovas tudással felvértezve mutatnak be musical és operett darabokat. A produkcióikon keresztül a közönségüket igyekeznek közelebb hozni a lovakhoz, a lovak szeretetéhez. Megnéztük, hogyan zajlanak a társulat legújabb produkciójának, az Aladdinnak a próbái, és a bemutatóra is ellátogattunk.

Adás: Duna TV – Február 10. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – Február 10. csütörtök 13.23

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább