Rondó: A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm fesztiválról jelentkezünk

A február 4-i adás tartalmából.
 

E heti adásunkban a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm fesztiválról jelentkezünk. A filmek után pedig a zenéé lesz a főszerep.

Január végén rendezték meg a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált. Az idei fesztivál hívószava a bátor filmek volt. A dokumentumfilmes seregszemlén 9 nap leforgása alatt közel 50 filmet mutattak be a világ minden pontjáról, köztük egy ukrán és három lengyel alkotást is láthattak az érdeklődők.

Élő festmények, vagyis játék a lengyel festészettel címmel nyílt kiállítás a budapesti Lengyel Intézetben, ahol a XIX-XX. századi lengyel festészet remekműveinek újragondolását láthatjuk viszont.

Jurij Fedynskyj az Egyesült Államokban született, de immár közel egy évtizede visszatért ősei szülőföldjére, Ukrajnába. Célja, hogy világszerte minél többen ismerjék meg az ukrán kobzosok hagyományát, és vallja, hogy ezt legautentikusabb módon a saját maga által készített hangszereken tudja megtenni.

Dimitar Nenov briliáns előadóművész, tehetséges zeneszerző, gyakorló építész és a XX. század első felében a bolgár társadalmi élet fontos egyénisége volt. Születésének 120. évfordulója alkalmából a róla készült film alkotói Budapestre is elhozták csodálatos műveit és emlékezetét.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – február 4., péntek, 7:15
Ismétlés 13:50-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Olvasson tovább