Domovina: A mi Benyovszkynk

A február 7-i adás tartalmából.

Benyovszky Móric születésének 275. és halálának 235. évfordulója alkalmából Magyarországon 2021-et Benyovszky Emlékévnek nyilvánították, melynek keretében több nemzetközi tudományos fórumra is sor került. E rendkívül fontos történelmi személyiség életéről és munkásságáról szólt a Budapesti Szlovák Intézetbena Pavol Hamžík szlovák nagykövet kezdeményezésére létrejött és 2021. október 28-án megtartott emlékülés is. A rendezvény társszervezője volt a Budapesti Szlovák Intézet és a szlovákiai Benyovszky Móric Egyesület is.
Nem véletlen e szüntelen, nemzetközi összefogásban végzett kutatómunka, hiszen a rejtélyes gróf sokkal több annál, mint amit az 1975-ben vetíteni kezdett, csehszlovák-magyar koprodukcióban készült és mára európai hírűvé vált filmsorozat, a Vivát,Benyovszky! sugallt.

Tulajdonképpen kit is rejt Benyovszky álarca?
Teljes nevén Benyovszky Máté Móric Mihály Ferenc Szerafin Ágost kalandor, író, utazó, felfedező, gyarmatosító, Madagaszkár királya, a francia hadsereg ezredese, a lengyel hadsereg vezére, az osztrák császári hadsereg lovassági tábornoka volt. Őt tartják az első európainak, aki a Csendes-óceán északi vizein is hajózott. Az Utazások és emlékek című memoár szerzője. Benyovszky a felvilágosodás korának jellegzetes képviselője, a kereskedelem és idegenforgalom fejlődésének úttörője, az ismeretlen földterületek meghódítóinak élvonalába tartozó utazó volt. S életének számos szelete a mai napig rejtély…

Gyártásvezető: Rózsa Csilla
Hangmérnök: Mráz János
Vágó: Násztor Róbert
Operatőr: Kajtsa Zoltán
Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2022. február 7., 7:15 Duna
Ismétlés: 13:45-től a Duna World műsorán!

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/02/benyovszky_emlekest.mxf_.00_00_14_23.Still002.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább