Szabó István 80

Szabó Istvánt köszönti a közmédia

Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező 80. születésnapja alkalmából a Duna Televízió és az M5 is a rendező filmjei közül válogat a következő hónapokban. A Duna Televízió február 18-án, vasárnap este a Találkozás Vénusszal című, angol-amerikai koprodukcióban készült filmmel nyitja meg a sorozatot. A film főszerepét Glenn Close és Nils Arestrup játssza. Március 18-án a Szembesítés című film őspremierje lesz: ezt az alkotást korábban soha nem vetítette a közszolgálati televízió. A német-francia-osztrák-angol filmdrámában a rendező a hatalom és a művész/művészet viszonyát vizsgálja. A történet Berlinben játszódik, a II. Világháború után: a Harvey Keitel által alakított amerikai tiszt a híres német karmester, Wilhelm Furtwängler (Stellan Skarsgard) politikai felelősségét vizsgálja, aki a háború alatt végig Berlinben maradt és dolgozott. Április 15-én Ralph Fiennes főszereplésével A napfény íze című filmet vetíti a Duna. A film egy magyar család három nemzedékének történetét meséli el. A vasárnap esti filmek sorát egy újabb premier zárja május 13-án: a Csodálatos Júlia című, kanadai-amerikai-angol-magyar alkotást először vetíti magyar közszolgálati csatorna. Az idősödő színésznő és fiatal szerelmének történetében Anette Bening-et és Michael Gambon-t láthatjuk.

A vasárnap filmek mellett csütörtök esténként Szabó István „a hatalom és egyén” trilógiáját sugározza a Duna Televízió február 22-től: az Oscar-díjas Mephistót, az Oscar-díjra jelölt Redl ezredest és a szintén jelölt Hanussent.

Az M5 csatorna február 18-án este Szabó István 80 címmel portréműsorban mutatja be a rendező pályáját, február 23-tól péntekenként pedig a rendező korai filmjeiből válogat az oktatási-kulturális- ismeretterjesztő csatorna. Az Álmodozások kora című filmmel indul a sorozat, amit az Apa – Egy hit naplója című alkotás követ március 2-án, majd a Szerelmesfilmet láthatják a nézők március 9-én, pénteken este.

Olvasson tovább