Domovina:  Az első szauna

A január 24-i adás tartalmából.

Nemzetiségekért-díjak 2021

2021-ben a magyarországi nemzetiségek napja előestéjén, december 17- én adták át az Orbán Viktor miniszterelnök által odaítélt magas állami kitüntetéseket, a Nemzetiségekért-díjakat. A magyarországi szlovákság köréből egy jelentős nézsai személyiség, Kucsera Zsuzsanna szlováktanár, a Nézsai Szlovák Önkormnyzat elnöke, valamint egy fővárosi művészeti közösség, az Ozvena Szlovák Kórus kapta meg a kitüntetést. Az ünnepélyes díjátadóra Budapesten, a Bolgár Kulturális Központban került sor.
Az elismerést minden évben olyan egyéneknek vagy csoportoknak, szervezeteknek ítélik oda, akik a nemzetiségi közélet, oktatásügy, kultúra, hitélet, tudomány, médiák
és gazdasági élet területén példaértékű munkát végeznek a magyarországi nemzetiségekért. 2021-ben nyolc személy és öt közösség vagy szervezet kapott Nemzetiségekért-díjat.

vágó: Násztor Róbert
operatőr: Bolega Gábor, Fábián Márton
szerkesztő: Bencsik János, Olasz-Hartyányi Nikoletta

Farsangi csemegék Dabas-Sáriban

Amikor a magyarországi szlovákság körében szóba kerül Dabas-Sári,
mindenkinek azonnal eszébe jut róla különleges, édes specialitásuk, a rétes.
A Sáriban még ünnepe is van ennek az édességnek, az évente megrendezett rétesfesztivál. A dabasi Jelenek Júlia néni elmesélte nekünk, hogy rében főleg farsangkor és hamvazószerdára sütöttek rétest. Idén március 2-án lesz hamvazószerda. S vajon miért más a dabas-sári rétes, mint a többi?
A tésztát kézzel készítik és nyújtják, húzzák ki leheletvékonyra, nem beszélve a rengeteg fajta töltelékről. Julka néni ez alkalommal túrósat fog készíteni.

vágó: Pokrián Péter
operatőr: Pokrián Péter
szerkesztő: Klausz Karola

 Az első szauna

Furcsa tényező az idő. Visszafordíthatatlanul feledésbe meríti a kis és nagy eseményeket, jókat, s rosszakat egyaránt. S ha ez embernek szerencséje van, majd az alkotása emléket állít neki. Ez a történet egy kis házról szól, egy kis kunyhóról fürdőházról, ahogy régen Királyhegyalján a szaunát hívták. Több, mint 100 esztendővel ezelőtt egy fiatal molnár építette a feleségének. Michal Demonak hívták,
s drámaian megváltozott az élete, amikor kitört az első világháború. Be kellett vonulnia, s rövidesen fogságba is esett az orosz fronton. Nemcsak Michal Demo sorsa volt kalandos, hanem az általa épített fürdőházé is. Besztercebányai kollégáink dolgozták fel a történetét.

vágó: Juraj Fiľo
operatőr: Radovan Hlaváč
szerkesztő: Drahomíra Kyslanová
RTVS Besztercebányai Stúdió

Újabb kitüntetés az Ozvenának

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 22-én adták át Budapesten a KÓTA-díjakat. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – a KÓTA – elnöksége a magyar zenekultúra szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a 2021. évben az Ozvena Budapesti Szlovák Kórusnak nemzetiségi kategóriában KÓTA-díjat adományozott. Posthumus KÓTA-díjjal ismerték el Pálinkás Péter, az Ozvena 2020-ban elhunyt karnagyának tevékenységét is. Emlékének is ajánljuk ezt a felvételt, melyet az Ozvena jubileumi koncertjén rögzítettünk tavaly októberben, amikor egyrészt a kórus 20 éves születésnapját ünnepelték, másrészt pedig bemutatták legújabb, karácsonyi szerzeményeket tartalmazó, „ Az öröm és vidámság ideje” című lemezüket. Vezényel: Galambos Ádám Balázs.

vágó: Raffai Csongor
operatőr: Raffai Csongor, Szél Zsolt
szerkesztő: Bencsik János

Adás: 2022. január 24., 7:15 Duna
Ismétlés: 13:45-től a Duna World műsorán!

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: : Bencsik János

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/01/NEMZETISEGI_DIJ_2021.mxf_.00_00_01_23.Still001.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/01/Farsangi_retes.mxf_.00_00_15_10.Still001.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/01/Kvarteto-Sumiac-Sauna-international.mxf_.00_00_38_06.Still001.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/01/O-prid-O-prid-Emanuel.mxf_.00_00_09_15.Still003.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább