Alpok- Duna-Adria - AZ OLDTIMEREK RAJONGÓI

A január 6-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A szlovéniai iszlám közösség már több mint száz éves. A vallást gyakorlók hosszú éveken át imaházaknak berendezett nagyobb lakóépületekben, tornatermekben tartották gyűléseiket. Amikor elhatározták, hogy egy új imahelyet alakítanak ki a szlovén fővárosban, a jövő dzsámiját akarták megépíteni.

Az érlelt fűszeres tarja Nin városában „šokolként” vált ismertté és híressé. Nyaranta a termelők egyesülete versenyt hirdet, ahol már 20 éve díjazzák a legfinomabb húskészítmények előállítóit. A versenyen való részvételhez jóval hamarabb, legkésőbb februárban, meg kell kezdeni az előkészületeket. Ideális, ha a tél szeles, mert a šokol tengeri sóval telített, friss levegőt igényel.

Nem csak különleges fotókat, hanem különleges kamerát is készített az a szegedi fotós, aki alkotásai egy részét saját – úgynevezett – napfény műtermében fényképezi. Az analóg technikát maximálisan tisztelő és gyakran használó Vadász Sándor szerint, egy ilyen eszközzel dolgozva, az ember az elejétől a végéig része az alkotásnak.

A kis- és középvállalkozások gyakran igen ötletesek, ha a több lábon állást elősegítő új üzletágak kialakításáról van szó. Patrick Huber gyermekkora óta rajong a traktorokért. A régi évjáratú traktoralkatrészek árusításával hobbiját új, önálló üzletággá fejlesztette.

A veterán járművek rajongói szenvedélyesen érdeklődnek a letűnt idők remekbe szabott autói, a dübörgő vagy zakatoló motorok iránt. Lelkesednek a „négy kerék” jelentette boldogságért, amely leheletnyi nosztalgiával párosul. Van aki tucatnyi régi járgányt tart a garázsban, más gigantikus hengerűrtartalmú kamiont vezet, egy hölgy pedig egy Cadillac kormánya mögött találja meg a vezetés igazi élvezetét.

Adás: Duna TV – január 6. csütörtök 7.14
Ismétlés: Duna World – január 6. csütörtök 13.49

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább