Alpok- Duna-Adria - A HORVÁT "KARÁCSONYI CSODA"

A december 23-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Nehéz olyan embert találni Horvátországban, aki ne hallott volna a Salaj család „Karácsonyi meséjéről”. A koronavírus majdnem örökre kikapcsolta azt a több ezer égőt, amelyek a Salaj család grabovnicai birtokát már két évtizede díszítik. Az utolsó pillanatig idén is minden bizonytalan volt. Végül a SalajLand november végén megnyitotta kapuit és a járványügyi intézkedések betartása mellett január elejéig várja a vendégeket.

A 142 évvel ezelőtt született Móra Ferenc, a szegedi múzeum névadója, egykori igazgatója, régész, könyvtáros és író volt egy személyben. Ha szétnézünk a könyvespolcokon, szinte minden családban találunk tőle írást. Azt már jóval kevesebben tudják Móráról, hogy elkötelezett természetvédő is volt. Gazdag életútját a természethez fűződő viszonyán keresztül mutatják be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Prem, a festői dél-szlovéniai falucska a Krajnát az Adriai tengerrel összekötő egykori kereskedelmi útvonal mentén fekszik. Vára 800 éve emelkedik a hegygerincen és az évszázadok során a képe sokat változott. A monumentális épület ma a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk építészet jegyeit egyaránt hordozza.

Bruno Fabretti az egykori partizán, 1944-ben esett a németek fogságába, miután faluját a nácikkal szövetséges kozák csapatok felgyújtották. A lakosság a közeli erdőkben keresett menedéket, ám sokukat a németek megsemmisítő táboraiba deportálták. Bruno Fabretti szerencsésen túlélte az embertelen megpróbáltatásokat, de emlékei nem halványulnak.

Fából faragott karácsonyi varázslat – akár ezt a címet is adhatnánk adásunk utolsó riportjának. Egy olyan bajor házaspárhoz látogatunk el, akik minden évben alaposan kitesznek magukért, ha a karácsonyi díszítésről van szó. .

Adás: Duna TV – december 23. csütörtök 7:16
Ismétlés: Duna World – december 23. csütörtök 13:47

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább