Alpok-Duna-Adria: SZLOVÉNIA "ENERGIAPONTJA"

A december 9-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A Friuli-Venezia Giulia tartomány keleti felén elterülő domb- és egyben borvidéken egészen új módszerrel vizsgálják a helyi szőlő- és bortermést. A helyi termelőket összefogó szövetkezet 32, állandóan cserélődő állomásán a szakmabelieknek, a hobbiborászoknak és a fogyasztóknak is lehetőségük nyílik
– akár kóstolással egybekötve – jobban megismerni a térség szőlő- és borfajtáit.

A festői Šebrelje-fennsíkot az Idrijca folyó kanyonja öleli körbe három oldalról. A térségnek gazdag kulturális hagyományai, érdekes történetei, legendái vannak. Ráadásul itt található a világ őskőkorszakának egyik legfontosabb lelőhelye, a Divje Babe Régészeti park.

Tudják melyik a magyar főváros, külföldiek körében is, legnépszerűbb múzeuma? A hely, a klasszikus budapesti belváros közepén egy egykori szenes pince, ahol ma 163 kiállított tárgyat őriznek. Több mint 110 országból keresték már fel vendégek, hogy visszatérjenek gyerek- vagy fiatal korukba. Itt a varázslat szó szerint kézzel fogható, ez Európa egyetlen interaktív flippermúzeuma, ahol minden játékgépet ki is lehet próbálni.

Šime Strikoman horvát operatőr, fotóművész rendező Vodiceben született. 2000-ben készítette el az úgynevezett „Millenniumi fényképeit”. Azért adta ezt a nevet, mert szerette volna megörökíteni az átmenetet a másodikból a harmadik évezredbe. Ugyan akkoriban csak egyetlen képre gondolt, de legutóbbi fotója már a 755-ös sorszámot viseli.

Alig van bő 2 hetünk a Karácsonyig, ilyenkor már mindenkit foglalkoztat, hogy honnan szerezze be az idei fenyőfát. Most egy különleges fenyőültetvénybe látogatunk a günzburgi járásba, ahol a juhok főszerepet kapnak a karácsonyfa növendékek mellett. Nos, nem a betlehemi, hanem az úgynevezett karácsonyfa-juhokról van szó.

Adás: Duna TV – december 9. csütörtök 7:16
Ismétlés: Duna World – december 9. csütörtök 13:47

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább