×

Srpski ekran: Minden madár saját hangon énekel

A november 30-i adás tartalmából.

– Nemzetközi nemzetiségi konferencia Bolgár Művelődési Központban
A Bolgár Művelődési Ház volt a házigazdája az Európa Tanács keretében a nemzet kisebbségekkel foglalkozó szakemberek kétnapos találkozójának. Jó alkalom volt ez arra, hogy az európai hagyományos nemzeti kisebbségek jelenlegi helyzetét, perspektíváit és lehetőségeit a legmagasabb szinten áttekintsék, elemezzék és összehasonlítsák a státusukkal kapcsolatos jogszabályokat.
Megszólalók: Arnaud Gouillon is, a Szerb Köztársaság Külügyminisztériumának a diaszpórával és a régióban élő szerbekkel való együttműködési testületének igazgatója, Soltész Miklós, államtitkár
– A háborútól az optálásig című könyv (Lórév, 1914-1924) bemutatása a Srpski venac Kulturális és Média Központban Budapesten
Milan Micić A háborútól az optálásig című könyve, amely a magyarországi szerb lakosságnak az I. világháború utáni kitelepülésével foglalkozik, ez alkalommal Lórév falujára összpontosít. Az 1914. és 1924. közötti időszakot a szerző korszaknak nevezi, mert az események annyira besűrűsödtek, hogy teljesen indokolt a kifejezés használata.
Megszólaló: Milan Micić, a könyv szerzője
– Dr. Dimitrije Golemović népzenei kutató Svaka ptica svojim glasom peva – Minden madár saját hangon énekel című köny bemutatása a budapesti Tökölyanumban.
Tökölyanum dísztermében bemutattak egy újabb kiadványt november 5-én a Tabán Művelődési Egyesület szervezésében. Dr. Dimitrije Golemović népzenei kutató Svaka ptica svojim glasom peva – Minden madár saját hangon énekel című könyvéről van szó, amely a szerbiai, bosznia-hercegovinai, montenegrói, horvátországi és macedóniai vokális zenei hagyomány szakmai tanulmánya. A műsorban fellépett Branka Bašić szólóénekes.
Megszólaló: Dr. Dimitrije Golemović, népzenei kutató, egyetemi tanár

Srpski ekran – Duna – november 30., kedd, 6:45
Ismétlés aznap 13:20-tól a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább