Alpok-Duna-Adria: A PORCELÁNFIGURÁK "DOKTORA"

A november 25-i adás tartalmából.
 

Ilok, azaz magyarul Újlak, Horvátország legkeletibb városa. Földrajzi fekvése a történelem során néha előnyt, néha hátrány jelentett. A középkorban Újlaki Miklós székhelye volt, aki innen irányította magyarországi, erdélyi, boszniai és dalmáciai birtokait. A várost másfél kilométeres várfal védte, amelynek a fele a mai napig látható. Ezzel az európai szárazföld legjobb állapotban fennmaradt erődítményei közé tartozik.

A szlovén Janez Puh egy lakatos műhelyből indult és nagyipart hozott létre. Őstehetség volt, akadémiai titulusok nélkül, ám okos, a tudásra szomjas és kitartó emberként ismerték. Grazban alapított gyára, a szlovén Tomos motorgyár elődje volt.

A Triesztben élő Nives Fozzer jelen pillanatban Olaszország legidősebb aktív sportolója. A 91 esztendős hölgy a szenior súlylökés Európa-csúcstartója. Néhai férje is elkötelezett sportember volt, olyannyira, hogy kettejük kapcsolata is egy sportpályán kezdődött. Egy hosszú, csodálatos élet, amely a sport és a szeretet erejével legyőzte az időt és a járványt.

A világ mezőgazdaságában fontos szerepet betöltő földimogyoró már a múlt század közepén felbukkant Magyarországon, az 1950-es években mintegy 300 hektáron termesztették. Ám a kezdeti sikerei ellenére sem tudott jelentős haszonnövénnyé válni. Most új esélyt kaphat: a 30 fok feletti hőmérsékletet kifejezetten kedvelő földimogyorót már negyedik éve termeszti két Homokhátságon élő gazda. Az első évben még maguknak akartak bizonyítani, 10 kiló maggal kezdték, idén már 80 kilót vetettek.

A felső-frankföldi Hohenberg an der Eger-ben sokakkal úgyszólván veleszületett a porcelán szenvedélyes szeretete. Az egykori porcelánipari központban régen csaknem mindenki dolgozott valamilyen formában a „fehér aranyként” is emlegetett anyaggal. Ulla Klinger máig kedvére kiélheti ezt a szenvedélyét, ugyanis porcelánfigurákat restaurál, amelyeket gyűjtők küldenek el hozzá, a világ minden részéről.

Adás: Duna TV – november 25. csütörtök 7:20
Ismétlés: Duna World – november 25. csütörtök 13:15

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább