Hrvatska Kronika: Vajdaságban megtartották a Horvát Könyv és Nyelv Napjait

A november 10-i adás tartalmából.
 

– A molnári származású Dr. Rácz Erika a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola nyugalmazott igazgatónője, határon átnyúló kapcsolatok egyik kezdeményezője a Mura mentén, és fáradhatatlan őrzője a Mura menti horvátok kulturális értékeinek. Ápolja a Zrínyi kultuszt, mindemellett a Zrínyi Futóverseny és számos más rendezvény kezdeményezője. A következő percekben többet is megtudhatnak gazdag életútjáról.
– Vajdaságban megtartották a Horvát Könyv és Nyelv Napjait. Hagyományosan ilyenkor adnak egymásnak randevút az írók, nyelvészek, néprajzkutatók, diákok, tanárok, valójában a horvát standard nyelv és nyelvjárásainak tisztelői. Az eseményt a szabadkai Hrvatska čitaonica (Horvát Olvasókör) rendezi Bálint Vujkov, a legismertebb vajdasági népmesegyűjtő emlékére.
– Az „Egy est, négy fellépő“ európai projekt célja, hogy magyarországi és horvátországi népi hagyományőrző csoportok és zenekarok segítségével mutatkozzon be Baranya magyar és horvát része. A projekt „Oj, jesenske duge noći” című záró rendezvényét Pécsett tartották.

Hrvatska Kronika – Duna – november 10., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább