Alpok- Duna-Adria - Zsugorodó gleccserek

Az október 28-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Trentino-Alto Adige tartomány alpesi részén manapság,legalábbis szokatlan állattartási móddal foglalkozik,egy helyi biológus és hobbitenyésztő. Bolzanótól északra, mintegy 850 méteres tengerszint feletti magasságban tartja a kihalás szélén álló sertésfajtából, az ún. alpesi feketesertésekből álló kondáját. Kitartó munkájának és a régió más tenyésztőinek köszönhető, hogy a faj megmenekült a végleges pusztulástól.

Szinte biztosan állíthatjuk, hogy nehezen találunk a világon olyan országot, amelynek természeti és kulturális örökségét olyan sokrétűen és olyan változatosan szőné át a méhészet, mint a szlovént. A szlovén méhészek ismertek voltak az általuk nevelt méhanyákról és méhcsaládokról, melyeket már a 18. század végén és a 19. század elején postán, vasúton és hajókkal, olykor egyenesen léghajóval juttattak el a világ minden tájára.

Horvátország legpompásabb szakrális barokk épülete minden bizonnyal a Havas Boldogasszony temploma, Zagorjeban. A magas rangú egyházi méltóságok és nemesi családok gazdag ajándékainak köszönhetően készült 18. századi díszítések miatt, sok történész az európai barokk csúcspontjának tekinti. A Halottak napjához közeledve ide látogatunk el.

A Balaton melletti Kőröshegyi völgyhíd Magyarország legnagyobb ikonikus hídja, majd két kilométer hosszú. A karcsú monstrumnak természetesen ugyanúgy van felügyelője, mint az összes többi hídnak. Az ország egyik építészeti csodáját egy hölgy ismeri a legjobban. Hanák Tímea az átadás óta – immár 14 éve – ügyel a völgyhíd biztonságára.

A bajorországi gleccserek, a világ majdnem minden más gleccseréhez hasonlóan, egyre inkább zsugorodnak. A klímaváltozás miatt meg vannak számlálva a napjaik. A bajor gleccserkutatók ettől függetlenül, évről évre felkapaszkodnak a Mädelegabel csúcs mögé, hogy felmérjék a gleccsert.

Adás: Duna TV – október 28. csütörtök 7:16
Ismétlés: Duna World – október 28. csütörtök 13:48

Videó ajánló

Olvasson tovább