Alpok- Duna-Adria - A szlovén tornádóvadász

Az október 14-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A bajorországi fenyőerdőket már évek óta a szú fenyegeti. A fákon gyakran csak akkor válik láthatóvá a kár, ha a rovarpopuláció olyan mértékben megszaporodott, hogy terjedése már feltartóztathatatlan. A döntő kérdés tehát: hogyan lehet idejében felismerni a rovar jelenlétét? Természetesen egy modernkori technikai eszköz segítségével.

A kitesurf egy dinamikus sport, amely nagyszerű élményeket, a tengerrel és a széllel kialakított kapcsolatot kínál. Friuli Venezia Giulia régió homokos tengerpartja, a sekély és nyugodt vizei miatt, egész évben a biztonságosan űzhető extrém sportrajongók kedvelt úti céljai között szerepel.

Magyarországon 25 éve nyílt meg az első kastélyszálló Bikalon. A köréje épült birtokon ma már több mint 130 ember dolgozik. A hét és fél hektáros ősfás park, a vendégfogadó, a nemesi palota működtetése a térség egyik legjelentősebb foglalkoztatójává is tette a dunántúli birtokot.

A szlovén Marko Korošec fényképezőgépével mindig a legveszélyesebb időjárási jelenségek középpontjában van: kétszáz tornádót, grapefruit méretű jégesőt, rendkívüli havazást, 220 km/órás szelet is látott már. Az utazásain készült fényképeket és videókat a világ nívós sajtótermékeiben jelenteti meg és saját honlapot is üzemeltet, amelyen extrém időjárási jelenségeket követ és ír le.

Az Antonac házaspár néhány éve költözött az ísztriai Kaligarići faluba, mikor a település szinte teljesen elhagyatott volt. Családot alapítottak és elhatározták, hogy az itt őshonos eredeti isztriai piros fokhagymát fogják termeszteni, amely különleges tápértékkel rendelkezik, természetes antibiotikum és különleges aromájú fűszer. A fokhagymának köszönhetően, a család is megtalálta a boldogulását.

Adás: Duna TV – október 14. csütörtök 7:16
Ismétlés: Duna World – október 14. csütörtök 13:48

Olvasson tovább