Hrvatska Kronika:„Szétszórt kincsek. A diaszpórában élő horvátok nyelve“

Az október 6-i adás tartalmából.
 

A közelmúltban átadott Magyar – Horvát Kultúra Házával megvalósult a Pécs melletti kis település, Szemely lakóinak hosszú éveken át dédelgetett álma. A magyar kormány, a helyi önkormányzat és a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat aktív hozzáállásának köszönhetően a falu olyan épületet kapott, amely megfelel a XXI. századi követelményeknek és színvonalas kulturális rendezvények megtartásához is megfelelő körülményeket biztosít.

A Zrínyi Miklós Általános Iskola és a település Horvát Nemzetiségi Önkormányzatának szervezésében tótszerdahelyi, murakeresztúri, draškoveci, csáktornyai és zágrábi tanulók részvételével a Zrínyi Napok keretében tartották meg a hagyományos diákkonferenciát. A konferencia után a murakeresztúri iskola hat tanulója tett ünnepi esküt és vált Zrínyi kadéttá. A napot a „Kajkavska ruža” fesztivál zárta.

A járvány miatt számos rendezvényt nem tartottak meg vagy halasztottak el. Tavaly év végén a Baranya Megyei Horvát Napot sem tartották meg és így nem került átadásra a Baranyai Horvátokért Díj sem. Szeptember közepén pótolták az elmaradást. A rendezvény házigazdája a Pécs melletti Nagykozár volt, amelynek keretében a megyei kitüntetéseket is átadták a helyi énekkarnak és a Nagykozári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökének.

A „Szétszórt kincsek. A diaszpórában élő horvátok nyelve“ című új könyvében Sanja Vulić egyetemi tanár a külhoni horvátok nyelvének és a nyelvhasználat generációk közötti eltérésének bemutatása mellett a befogadó országoknak a kivándorlók nyelvére tett hatását is vizsgálja. Kutatásait a Határon Túli Horvátok Központi Állami Hivatala támogatta. A horvát nyelv megőrzésének érdekében kifejtett munkásságának ez csak egy része, hiszen évek óta szervezi a Horvát Nyelv és Kultúra Nyári Iskoláját is. A Horvát Rádió és Televízió riportja következik.

Hrvatska Kronika – Duna – október 6., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább