Domovina: Püspökhatvan szlovák szíve

Az október 4-i adás tartalmából.

PÜSPÖKHATVAN SZLOVÁK SZÍVE

2021. augusztus 28. biztosan történelmi mérföldkőként vonul majd be Püspökhatvan történetébe, annyi fontos eseményre került sor a faluban. A Szent Lőrinc templomban a felújított épület újraszentelésének tiszteletére szlovák-magyar hálaadó szentmisét tartottak. A Lami István Művelődési Otthonban pedig Volter Domonkos „Püspökhatvan népi vallásossága” című, első kötetét mutatták be. Az ifjú szerző még diák, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem szlovák –történelem szakos hallgatója, s egészen az egyetemig nem járt szlovák iskolába, ősei nyelvét otthon, a nagymamájától tanulta meg. A magyarországi szlovák nemzetiségi életbe öt évvel ezelőtt kapcsolódott be, amikor is jelentkezett a Magyarországi Szlovákok Szövetségének országos szlovák ének- és szavalóversenyére. 2017-ben a Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban érettségizett, ahol szlovák népdalokat is tanított a fiatalabb diákoknak. Manapság már ismert népdalénekes és kórusvezető. Arany Páva és Vass Lajos nagydíjas. A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia néprajz tagozatán 1. helyezést ért el, ami szintén fontos szakmai elismerés. A Márton Áron Szakkollégium nemzetiségi ösztöndíjasa.
Volter Domonkost, az ifjú szerzőt elkísértük a Püspökhatvani Bene József Általános Iskolához is, melynek udvarán a hagyományos Püspökhatvani Rétesfesztiválba és mulatságba csöppentünk, megelevenedett a kötetben ismertetett világ is. Találkoztunk idős püspökhatvani asszonyokkal, akik nemcsak a régi néi szlovák imádságok, hanem a ráolvasások tudói is, megkóstoltuk a méltán híres rétest, s gyönyörködtünk a híres Püspökhatvani Folklór Együttes lakodalmas műsorában is.
S ha figyelmesen nézik filmünket, rájöhetnek, hogy Püspökhatvanban kéz a kézben jár a szlovák múlt és jelen, szeretettel és hittel nevelve az ígéretes jövendőt.

Vágó: Raffai Csongor
Operatőr: Kádár Péter, Szél Zsolt
Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2021. október 4., 7:15 Duna
Ismétlés: 13:45-től a Duna World műsorán!

Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/09/puspokhatvan_fenyelt.mxf_.00_25_32_05.Still014.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább