Alpok- Duna-Adria: Angolkert Triesztben

A szeptember 30-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Fiatal magyar kutatók sikeresen veszik fel a harcot a műanyagok ellen. Ez azért különösen fontos, mert a világban keletkező műanyag hulladék öt, maximum tíz százalékát hasznosítják újra, a többi a szemétégetőkben vagy a természetben végzi. A világraszóló találmány egy baktérium koktél, amely hetek alatt szerves anyaggá alakítja a PET-palackot, a nejlonzacskót vagy a műanyag edényt. A fiatal tudósok saját céget is alapítottak, vállalkozásukat már nagybefektetők is támogatják.

Bajorországban még több mint 600 sörfőzde működik, a legtöbb közülük Felső-Frankföldön található. De el tudják-e képzelni, hogy az allgäu-i havason, 1800 méteres tengerszint feletti magasságban sör készül? Márpedig, erről számolunk be mai kisfilmünkben.

Az írott forrásokban először 1254-ben felbukkanó Maribor, a Dráva folyó partján épült településből fejlődött ki, Közép-Európa útjainak csomópontjában. A nagyobb szlovén városokhoz hasonlóan Maribornak is vannak kedvelt sétányai és az utcákban és tereken található találkozóhelyei.

A zágrábi ifjúsági klub nevében a „močvara“ azaz mocsár szó ironikusan értendő, hiszen már 22 éve éppen a mocsárosodás, a posványos kulturális élet és az intézményesített szórakozás ellen lép fel. Szimbolikus a hely is, ahol működik: elhagyott gyárépületben, amely a tönkre ment szocialista gazdaság szimbólumaként áll a város régi és új részének határán.

A Trieszt nyugati szélén elterülő Revoltella-park az egyik legnépszerűbb zöldterület a helyi lakosság körében. A ma már nyilvánosan látogatható angolkertet a 19. század derekán Pasquale Revoltella báró terveztette nyári rezidenciájának részeként. A hely arról nevezetes, hogy a térségben, sőt akár egész Európában szinte ismeretlen, de legalábbis szokatlan növényfajoknak ad otthont.

Adás: Duna TV – szeptember 30. csütörtök 7.08
Ismétlés: Duna World – szeptember 30. csütörtök 13.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább