Domovina: Magyarországi Szlovákok Országos Folklórfesztiválja

A szeptember 27-i adás tartalmából.

1. ANDO GYÖRGY NEKROLÓG
Szeptember 22-én 55 évesen elhunyt Ando György muzeológus, etnográfus, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. Ando György 1966. július 1-jén született Békéscsabán. Diplomáját a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának néprajz szakán szerezte. 1989-tól a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságánál dolgozott néprajzos muzeológusként, majd igazgatóhelyettesként. 2013-ban nevezték ki az intézmény igazgatójának. Ando György munkáját számtalan komoly díjjal ismerték el. 2006-ban a Magyar Néprajzi Társaság Pro Ethnographia Minoritatum kitüntetésben részesítette. 2016-ban sokéves muzeológusi munkásságát Móra Ferenc-díjjal ismerték el. Idén augusztus 20. alkalmából a múzeum fejlesztése és sikeres működtetése érdekében végzett intézményvezetői munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült. Ando Györgytől október 1-jén délután 14:00 órakor vesznek végső búcsút Békéscsabán, a jaminai evangélikus temetőben. Halálával hatalmas veszteség érte a magyarországi szlovák közösséget. Nyugodjon békében!

2..„FELCSENDÜLŐ DALUNK VISSZHANGOZZA FALUNK”

A Domovina szerkesztőségét augusztus 1-jére hívták meg a Magyarországi Szlovákok Országos Folklórfesztiváljára, a „Felcsendülő dalunk visszhangozza falunk” című gálaműsorra.
Bánk, ez a nógrádi szlovák nemzetiségi falu volt ismét
a magyarországi szlovákok egyik legnagyobb rendezvényének házigazdája. Idén is a Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó keretén belül rendezték meg a Magyarországi Szlovákok Országos Folklórfesztiválját. Ez volt a találkozó 55. évfolyama, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a helyi szlovák önkormányzattal közösen már 25. alkalommal szervezte meg országos folklórfesztiválunkat.
A gálaműsor különlegessége volt, hogy számos, többgenerációs, folklórt szerető és művelő szlovák család is fellépett.
„Galéria a kerítésen” címmel fotókat is kiállítottak az egyes évfolyamokról, a bánki asszonyok pedig természetesen a helyi hagyományos finomságokat készítették el.

vágó: Raffai Csongor
operatőr: Raffai Csongor, Szél Zsolt
szerkesztő-rendező: Bencsik János

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2021. szeptember 27., 7:20 Duna
Ismétlés: 13:45-től a Duna World műsorán!

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/09/01-8.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább