×

Domovina: Közös tanévnyitó Mátraszentimrén

A szeptember 20-i adás tartalmából.

1.KÖZÖS TANÉVNYITÓ MÁTRASZENTIMRÉN

Augusztus 31-én, a nyári szünet utolsó napján találkoztak a szlovák önkormányzatok által fenntartott szlovák iskolák küldöttségei, hogy egy közös, ünnepélyes tanévnyitón vegyenek részt Mátraszentimrén. Annak ellenére, hogy nyár vége van, a Felső-Mátrában néhány diák bizony még kissé didergett is. Felmentek Galyatetőre a kilátóba, voltak az Ásványmúzeumban és megnézték a helyi szlovák tájházat is. Közben az iskolaigazgatók és a helyi szlovák önkormányzatok elnökei egy kerekasztal- beszélgetésen cseréltek tapasztalatokat.
Együtt, a Mátrában ünnepelték meg a szlovák oktatás 70., valamint a felső-mátrai iskolaalapítás 125. évfordulóját. Az Országos Szlovák Önkormányzat jelenleg 5 szlovák iskola fenntartója. Sátoraljaújhelyen általános iskolát, Szarvason és Tótkomlóson általános iskolát és óvodát,
Budapesten és Békéscsabán pedig óvodát, általános iskolát, gimnáziumot és kollégiumot működtet. A helyi szlovák önkormányzatok Nézsán és Mátraszentimrén általános iskolát tartanak fenn.
A közös örömökről és gondokról is szó esett, s így, együtt számot tudtak adni a hazai szlovák oktatásügy aktuális helyzetéről is.

vágó: Raffai Csongor
operatőr: Kajtsa Zoltán, Raffai Csongor
szerkesztő: Bencsik János

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2021. szeptember 20., 7:20 Duna
Ismétlés: 13:45-től a Duna World műsorán!

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább