×

Domovina: Augusztus 20. Tótkomlóson

A szeptember 13-i adás tartalmából.

1. EMLÉKTÁBLA ISTVÁN ANNÁNAK

Tótkomlóson augusztus 28-án avatták fel ünnepélyes keretek közt István Anna, a szlovák általános iskola volt diákja, a szlovák Alföld emblematikus egyénisége emléktábláját. Ez a kivételes tehetséggel megáldott szervező, az alföldi szlovákságért körömszakadtáig harcoló szervező súlyos betegség után 2014. január 2-án hunyt el.
István Anna a diploma megszerzése után a békéscsabai Balassi Bálint Megyei Művelődési Központban népművelőként kezdett dolgozni. Munkája mellett folyamatosan képezte magát, vezette a művelődési központ Szlovák Klubját. Később a regionális iskolaközpont szlovák nemzetiségi referense lett. 1990-ben megújította a „Csabai Kalendárium” kiadását, 1998-tól pedig a „Csabai” (Čabän) havilapot szerkesztette.
Nevéhez kötődik a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete
valamint a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza megalapítása is.

vágó: Csepregi János
operatőr: Szögi Lackó
szerkesztő: Bencsik János

2. AUGUSZTUS 20. TÓTKOMLÓSON

A Tótkomlósi Gyermek Fúvószenekar zenéje köszöntötte az augusztus 20-án a XX. Tótkomlósi Napokra és a város szlovák családokkal való újratelepítésének 275. évfordulója alkalmából tartott rendezvény-sorozatra érkező vendégeket. Szent István szobrának valamint a szlovák városalapítók emlékművének megkoszorúzása után következett
az ünnepi képviselő-testületi ülés és a Pro Urbe Tótkomlós díjak átadása. Laukó Zsuzsannán kívül 2021-ben Tótkomlós városa Pro Urbe-díjjal tüntette ki a Rákóczi Szövetség helyi szervezetét is, amely a Majláth házaspár vezetése alatt működik. Átadták a Tótkomlós Ifjú Tehetsége-díjakat is. Az idei augusztus 20-i ünnepségek csúcspontja a Tótkomlós anyakönyvei című, egyedülálló kiadvány bemutatója és keresztelője volt. A könyv a Ján Hovorka által vezetett, 25 önkéntesből álló csoport 5 éves munkájának az eredménye.

vágó: Násztor Róbert
operatőr: Szél Zsolt
szerkesztő: Antala Zsuzsanna

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2021. szeptember 13., 7:20 Duna
Ismétlés: 13:40-től a Duna World műsorán!

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább