Hrvatska Kronika: Száz év elteltével Tomaskovics Szabolcs személyében Katymár új papot adott az egyháznak

A július 14-i adás tartalmából.
 

Száz év elteltével Tomaskovics Szabolcs személyében Katymár új papot adott az egyháznak. Első miséjét nagyszámú hívő, a rokonság és szülei jelenlétében tartotta szülőfalujában, Katymáron. Június 26-án szentelték fel a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. Az esemény a katymári horvát hívők és az egész település számára fontos, mert a plébánián vezetett háztörténet szerint a település utolsó újmisés papja Schopper Antal atya volt 1921-ben.

A „Hrvatska matica iseljenika” (Külhoni Horvátok Szervezete) már 70 éve sikeresen tevékenykedik a külhoni horvátok, a horvát nemzeti kisebbségek, valamint a Bosznia és Hercegovina területén élő horvátok nemzeti, nyelvi és kulturális identitásának megőrzése érdekében. A közelmúltban Zágrábban megtartott ünnepséget azzal a szándékkal szervezték, hogy méltó módon emlékezzenek meg a fontos évfordulóról, de közben találkozók, megbeszélések és közös projektek számára is lehetőséget biztosítsanak
A Horvát Rádió és Televízió riportja.

A tótszentmártoni Kálmán-hegy Szent Orbán pihenőhelyén mutatták be Mihovics József, a Zalai Hírlap nyugdíjba vonult főszerkesztőjének negyedik kötetét. A „Mind magyar, mind horvát” című kétnyelvű kiadvány útileírásokat, esszéket, riportokat, novellákat és naplót is tartalmaz, amely a koronavírus-járvány okozta lezárások alatt keletkezett.

Hrvatska Kronika – Duna – július 14., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább