×

Domovina: Az angyalföldi szlovák Önkormányzat hagyományos rendezvénye

A július 5-i adás tartalmából.

A CSABAI SZLOVÁKOK SZERVEZETÉNEK JUBILÁLÓ MŰVÉSZETI CSOPORTJAI
Június 25-én, a rekkenő hőség ellenére is számos érdeklődő jött el a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza udvarán tartott kettős jubileumi ünnepségre. A Csabai Rózsácska Énekkart negyed évszázada alapították, a Rozmaring Hímzőkör pedig 20 éve alakult. Mindkét csoport rangos hazai és külföldi díjak, elismerések büszke kitüntetettje, így a születésnaposoknak bőven volt mit mesélniük ez elmúlt évtizedek szorgos munkájáról.

vágó: Násztor Róbert
operatőr: Kajtsa Zoltán, Szögi Lackó
szerkesztő: Bencsik János

AZ ANGYALFÖLDI SZLOVÁK ÖNKORMÁNYZAT HAGYOMÁNYOS RENDEZVÉNYE
Június 26-án az Angyalföldi Szlovák Önkormányzat hagyományos rendezvényén, Uhlár Béla kanonok emlékmiséje előtt találkoztak a kerületi szlovák önkormányzatok és civil szervezetek képviselői,
hogy koszorúkkal róják le kegyeletüket a templomépítő emléktáblájánál.
Uhlár Béla kanonok 1886-ban született a jelenlegi Szlovákia területén, Aranyosmaróton (Zlaté Moravce). Először a budapesti katolikus iskolákban tanított hittant, majd 1916-ban lett a XIII. kerületi Szent László Katolikus templom káplánja. Ebben a templomban szolgált haláláig.
Uhlár Béla a XIII. kerületi Szent László plébániatemplomban töltött 22 évnyi papi szolgálata alatt gondoskodott a szegényekről, hiszen Angyalföld sosem volt gazdag városrész.
Uhlár idejében sok szlovák, főleg munkás élt itt. A korabeli adatok szerint 10 ezren voltak. A szlovák pap pedig minden bizonnyal sokat segített nekik, hiszen nem véletlenül nevezték a szegények védelmezőjének.
1938-ban, 51 évesen hunyt el. Az angyalföldi szlovákok hűen ápolják emlékét a mai napig. S ha velünk tartanak, nemcsak Uhlár Béláról, hanem az Ozvena Szlovák Kórusról is sok újdonságot tudhatnak meg.

vágó: Násztor Róbert
operatőr: Raffai Csongor, Szél Zsolt
szerkesztő: Bencsik János

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2021. július 5., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés: 2021. július 5., hétfő, 13:45 Duna World

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább