Alpok-Duna-Adria: Hajómaraton a Neretván

A július 8-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Ki a múltat nem tiszteli, a jövőt nem érdemli… Talán ez a gondolat vezette a békéscsabai Bartolák Máriát, amikor hat évvel ezelőtt elhatározta, nem hagyja veszendőbe menni katolikus, szlovák ősei örökségét. Keresztszülei egykori tanyáját felújítatta, de úgy, hogy amit csak lehetett eredeti állapotában tartott meg. A ház ajtaját pedig szélesre tárta, hogy a fiatalok megismerjék, az idősebbek pedig emlékezzenek a múltra. A tanya neve Haluskaház, hogy miért, rögtön kiderül.

Egy Udine feletti kis településen, Tricesimóban él Julia Artico, egy független alkotóművész, aki hosszú évek alatt dolgozta ki a természetet, az ősi tudást és a modernitást összekötő ars poeticáját. Hatalmas installációit szénából, az idők során feledésbe merült alapanyagból készíti. Azt szeretné, hogy a műve kapcsolatban maradjon a természettel, „tisztelje” az anyaföld értékeit és úgy örökítse tovább a mondanivalóját, hogy abban felismerhető legyen az emberiség ősi tudása is.

A Cillei grófok voltak a szlovén területeken valaha élt legnagyobb hatalmú nemesi család akiknek központi birtokai a mai Szlovénia területén helyezkedtek el. A 12. századtól a 15. század közepére a helyi nemesekből fontos, a nagy európai udvarokban is befolyással rendelkező családdá nőtték magukat ki. A legmagasabbra Cillei Borbála tört.

Ehetők-e a fák? Nos, némelyik ehető, ilyen például a lucfenyő. Májusban sarjadó világos hajtásai kifejezetten gyógyhatásúak. Ezekből a fenyőrügyekből igen különleges szirupot készíthetünk saját magunk. Hogy miként, azt egy bennfentestől tudhatjuk meg…

„Trupicának” nevezik a Neretva folyó adriai torkolatvidékének közvetlen környékén használatos sajátos, sekély merülésű fából készült hajót. A Neretvai hajómaratont már több mint 20 éve megrendezik. Történetünk egy család három generációját mutatja be, akik gyakorlatilag azért a néhány dicsőséges pillanatért élnek, amikor a szokványos hétköznapok után, egyszeriben kalózlegénységgé alakulhatnak át.

Adás: Duna TV – július 8. csütörtök 7.12
Ismétlés: Duna World – július 8. csütörtök 13.43

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább