Rondó: Kiállítás nyílt a legnagyobb kortárs bolgár magángyűjtemény képeiből

A július 1-i adás tartalmából.
 

E heti adásunkkal a Bolgár Kulturális Intézetből jelentkezünk, ahol nem régiben nyílt kiállítás A folyón átkelve címmel a legnagyobb kortárs bolgár magángyűjtemény képeiből. A Darik Rádióban nem csak beszélgetnek a művészetről, hanem támogatják is annak létrehozását. Radoszvet Radev több mint 20 éve szervez nyaranta alkotótábort a legkiválóbb bolgár festőművészek számára, akiknek alkotásaiból az évek alatt közel 600 műből álló gyűjtemény hozott létre.

További témáink:
20 ÉVES MYDROS
Ha rájuk nézünk, nem is gondolnánk, hogy immár 20 éve zenélnek együtt.
A zenekar neve magyarul tűzgolyót jelent, de biztosan nem csak ennek köszönhető a tűz a tekintetükben, és a görög zene iránti olthatatlan rajongásuk.

CAMILLA MONDRAL 07:40
Június 30-án volt, hogy 110 éve született Camilla Mondral a magyar klasszikus irodalom legjelentősebb lengyel műfordítója. Adásunkban felidézzük életének főbb állomásait.

20 ÉVE AVATTÁK BOLDOGGÁ ROMZSA TÓDORT
Romzsa Tódor görögkatolikus vértanú püspök boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából ünnepséget szervezett a Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat. A szentmisét és koncertet követően, kiállítás nyílt Monostori Viktória ikonfestő képeiből.

BABAOSZTÁLY
Július 1-je a magyar egészségügy napja, ebből az alkalomból megismételjük Babaosztály című kisfilmünket, amelyből megismerhetik Borcsikné Kuncseva Mária, bolgár származású gyermekápolót, aki több mint 25 éve készít fel várandós édesanyákat az anyaságra, és gondozza az újszülötteket.

NEMZETISÉGI HÍREK
– Június 22-én 54 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt a görög közösség egyik aktív tagja, a Nemzetiségi Rádió görög műsorainak szerkesztője Nagyné Szabó Antigoné.
– Június közepén Gárdonyban első alkalommal szerveztek országos találkozót a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjas diákok számára, és egyúttal átadták a 2020. évi Nemzetiségekért Díjakat is.
– A bolgár közösség harminc tagja vette fel június 24-én a magyar állampolgárságot Soroksáron, Bese Ferenc polgármester előtt. Az ünnepélyes eskütételen részt vett Soltész Miklós államtitkár is.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – július 1., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább