A Katolikus Krónika kiderítette, mi kerül az esztergomi bazilika új időkapszulájába

Az esztergomi bazilika felújítását mutatta be a Duna Televízió Katolikus Krónika című műsora, amelyben lélegzetelállító felvételeket láthattak a nézők Magyarország legmagasabb templomáról. Az adásból kiderült többek között az is, hogy mit rejtenek el az időkapszulában.
 

Még a II. világháború rombolása utáni helyreállítás sem volt akkora horderejű munka, mint a mostani – hangozott el az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház felújítása kapcsán a köztévé műsorában. Két lifttel lehet feljutni a bazilika körbeállványozott kupolájába, amely egy egyedülálló, hazánkban eddig nem használt technikával újul meg kívül-belül egyaránt. A többtonnás állványszerkezet a kupolaablakok keretére támaszkodva tartja meg önmagát, így a liturgikus tér a felújítás alatt is használható.

Dr. Török Csaba plébániai kormányzó és Németh Tamás tervező-építész kalauzolásával a Katolikus Krónika kamerája feljutott egészen a keresztig, amelynek vázszerkezetét eredeti helyén, több mint 100 méteres magasságban restaurálják. A kereszt gömb részén villámcsapások és repesz okozta sérülések voltak, amelyeket ki kell javítani az aranyozás előtt. Ebből a magasságból ritkán látható panoráma tárul az ember szeme elé.

Sok híradás számolt be arról, hogy a kereszt függőleges szárából egy időkapszulát emeltek ki, amelynek helyére majd újat helyeznek el. Hogy mi kerül bele, az kiderül IDE kattintva a Katolikus Krónika riportjából!

Katolikus Krónika – minden vasárnap délelőtt a Dunán!

Borítókép: Esztergom, 2020. február 13.
Hálóval védett kupola a felújítás alatt álló esztergomi bazilikában, a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban 2020. február 13-án. A bejárati oszlopcsarnok, a nyolcméteres magasságú ajtók és az épület tengelyében álló szobor felújításával megkezdődött az esztergomi bazilika felújításának következő üteme. A tervek szerint július 15-re befejeződik a homlokzat teljes burkolatának és kövezetének megújítása. A bazilika teljes felújítása négy év alatt valósul meg, a 13 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2023-ra készül el.
MTI/Bruzák Noémi

Videó ajánló

Olvasson tovább