×

Domovina: Kesztölci mozaik

A június 28-i adás tartalmából.

KESZTÖLCI MOZAIK
Utoljára 7 évvel ezelőtt, a Magyarországi Szlovákok Napjának apropóján forgattunk a Pilisben található Kesztölcön. Azóta sokat változott a falu arculata. A helyi szlovák önkormányzatnak is hála évről-évre szépül és épül. Most felkeressük Kesztölc megújult büszkeségeit, s egy kivételesen sikeres, a falu történetének legutóbbi 100 esztendejét felölelő kiadvánnyal is megismerkedhetnek.

operatőr – vágó: Pokrián Péter
szerkesztő: Klausz Karola

SZLOVÁK ZENEHÍD
Június 11-én a Cimbalom Világszövetség, a Rákoshegyi Bartók Zeneház
és a Budapesti Szlovák Intézet közös szervezésében került sor Kocsár Miklós magyar zeneszerző online emlékkoncertjére. A hangversenynek ismét sok különleges szlovák vonatkozása is volt. Már a koncert helyszíne is különleges, a Rákoshegyi Bartók Zeneház, az a villa, ahol 1912 és 1920 között Bartók Béla élt és alkotott.
A rövid összefoglalóban ősbemutató is lesz – hallhatjuk a Bartók Béla keresztúri szlovák népdalgyűjtéseiből Csemiczky Miklós által megálmodott három szlovák népdalt, Kocsár Miklós és tanítványa, Csemiczky Miklós cimbalomra írt szerzeményeit pedig egy szlovák cimbalomművész, Zuzana Stračinová is játssza.

vágó: Raffai Csongor
operatőr: Jurkovics Milán, Raffai Csongor, Szél Zsolt
szerkesztő: Antala Zsuzsanna

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2021. június 28., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés: 2021. június 28., hétfő, 13:45 Duna World

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább