×

Domovina: "Mezítláb a harmatos fűben” – Kovátsné Kostra Ilona szlováktanárra emlékezünk

A június 7-i adás tartalmából.

“Mezítláb a harmatos fűben” – Kovátsné Kostra Ilona szlováktanárra emlékezünk

Életének 101. évében május 11-én hunyt el Kovátsné Kostra Ilona legendás kiskőrösi szlováktanár.1920. augusztus 18-án született Bócsán. A Szarvasi Evangélikus Tanítóképző befejezése után 1942-ig Ősagárdon tanított. Majd amikor a második világháború után Tótkomlóson szlovák osztályt is indítottak a polgáriban, tapasztalt szlováktanárként Kovátsné Kostra Ilonát alkalmazták.

Kiskőrösre 1956-ban, családi okok miatt került. Több nőegyletben is tevékenykedett és felnőtteknek tartott szlovák nyelvtanfolyamokat. 1970-ben választották meg először a Szlovákok Demokratikus Szövetségének kongresszusi küldöttévé. Utána több cikluson keresztül is ő képviselte a szövetségben a kiskőrösi szlovákságot. Amikor 1973-ban Kiskőrös városi rangot kapott, az addigra erősen asszimilálódott település vezetése úgy döntött, hogy újra bevezetik az általános iskolai szlovák nyelvoktatást. A szlováktanítás megszervezését az szlovák irodalmi nyelvet kiválóan bíró, fáradhatatlan Kovátsné Kostra Ilonára bízták. Ez a törékeny asszony 3 lánygyermeket nevelt fel, s még nyugdíjba vonulása után is aktív maradt, mindig rendelkezésre állt, ha szükség volt rá. Idős korára Kecskemétre, a lánya közelébe költözött, de Kiskőröst mindig is a szívében hordozta. Utolsó útjára is a kiskőrösi temetőbe kísérték ki.

Szeretete, hite, kifogyhatatlan energiája, embersége mindnyájunknak múlhatatlan, örök példa. 2008-ban készített portréfilmünkkel emlékezünk Kovátsné Kostra Ilona tanárlegendára.

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2021. június 7., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés: 2021. június 7., hétfő, 13:45 Duna World

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább