Alpok-Duna-Adria: Őzgidák megmentői

A május 27-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A víz maga az élet. A 21. század embere megszokta, hogy egyetlen mozdulattal hozzájuthat. A csapadékvíznek óriási jelentősége lehet az elkövetkező évtizedek vízgazdálkodásban, hogy kivédhetők legyenek az aszályok, árvizek, hőhullámok, azaz a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek.Ezért fontosak az aprónak tűnő lépések is. Ilyen például a természetes vízmegtartásra épülő rendszer, amely a szennyvizet vagy a hulladéklerakókban keletkezett úgynevezett csurgalékvizet is hasznosítja.

A modern zene népszerűsítésére hozta létre a Chromas Egyesület a Trieszti Príma Fesztivált. A kortárs zene rajongóinak köszönhetően,az olasz tengerparti város visszavonhatatlanul az innovatív, modern zenei előadások központjaként vált ismertté. Az idei fesztivál, a jól ismert körülmények miatt, számos nemzetközi, online fellépővel zajlott.

A bajorországi Donauries járásban minden éjjel furcsának tűnő dolgok történnek mostanában. Nem az X-aktákba való eseményekről van szó, és a levegőben sem ufók keringenek, hanem sokkal inkább a „repülő vadmentők”.

A 20. században Kropa a díszműkovács mesterség központja, a vásárközpont pedig kultúrtörténeti műemlék lett. A 18. századi szögkészítő műhely a technikai örökség egyedi példája és a Kovácsmúzeum része. Itt bepillanthatunk a városkát hét évszázadon át meghatározó kohászok és kovácsok munkájába is.

Superman, Batman vagy a Pókember rendszerint megmentik a világot és közben persze egy életveszélyben lévő csodálatos hölgyet is. De vajon hallottak-e már a Levendula emberről?
Ugyan ő sem ismer félelmet, de aprócska hibái mégiscsak vannak. Ezeket elsősorban a dalmát, pontosabban Hvar – szigeti környezetre jellemző jóhiszemű iróniának köszönheti. Képregény sorozatban és filmen megörökített kalandjai is hasonlók.

Adás: Duna TV – május 27. csütörtök 7.12
Ismétlés: Duna World – május 27. csütörtök 13.15

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább