Hrvatska Kronika: A horvát nyelvoktatásnak hosszú hagyományai vannak a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskolában

A május 26-i adás tartalmából.
 

Május 17-én hétfőn a járványügyi szabályok betartása mellett a budapesti Bolgár Művelődési Házban adták át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae nemzetiségi díjakat. Az elismerésben, amelyet a miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter ítél oda, 13 személy, illetve szervezet részesült.
Megszólalók:
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
Pandurné Greges Krisztina, „Korjeni” asszonykórus vezetője
Gugán János OHÖ elnök

A Pécsudvardi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Pécsi Egyházmegye Horvát Referatúrájának szervezésében április 25-én szentelték fel a falu központjában felállított feltámadt Krisztus keresztet. A keresztet Felföldi László pécsi megyéspüspök áldotta meg Cziglányi Zsolt pécsudvardi plébános közreműködésével.
Megszólalók:
Felföldi László pécsi püspök
Rónainé Barics Márta HNÖ elnök, Pécsudvard
Balázs Péter HNÖ tag
Orsulicsné Blaskovics Mária

A horvát nyelvoktatásnak hosszú hagyományai vannak a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskolában, de az elmúlt időszakban visszalépések is voltak. A helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére néhány éve újraindult az oktatás, sőt a tavasz folyamán pályázati forrásból sikerült felszerelni egy audiovizuális tantermet is. A tanulók körében népszerű a horvát nyelv, ezért annak bővítéséről, az órarendi oktatás bevezetéséről gondolkodnak.
Megszólalók:
Pataki Gabriella iskolaigazgató
dr Bockovacz Tímea HNÖ elnök, Siklós

Hrvatska Kronika – Duna – május 26., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Sákán Tímea

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább