Hrvatska Kronika: Április 28-án ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a szabadkai Horvát Ház építése

A május 19-i adás tartalmából.
 

Április 28-án ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a szabadkai Horvát Ház építése. Az ünnepi program keretében három kődarabot helyeztek el, amelyeket arról a három területről hoztak, ahonnan a horvátok három nagyobb csoportja a mai Szerb Köztársaság területére vándorolt: a Buna folyó mellől Bosznia és Hercegovinából, Közép-Boszniából és a Horvát Köztársaságból. Az alapokba elhelyezett időkapszulába az alapkőletételről szóló dokumentumok, valamint a jövő nemzedékeinek szánt fogadalom szövege került.

Bálity Szilveszter, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének munkatársa a közelmúltban védte meg „Hrvatska knjiga u Mađarskoj od 1918. do 2015.“ (Magyarországi horvát könyvkiadás 1918-tól 2015-ig) című doktori disszertációját a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Ismerjék meg a fiatal kutatót, aki elkötelezett munkájával nem csak szűkebb, hanem tágabb környezetében is hozzájárul a horvát közösség gyarapodásához.

Az idén május 23-án és 24-én ünnepeljük Pünkösdöt. A Dráva-menti és a baranyai horvát hívők hagyományosan Máriagyűdre zarándokolnak, hogy a Boldogságos Szűz Máriától nyerjenek megbékélést és vigaszt. Az ünnep jelentőségéről, valamint a régi idők zarándoklatairól beszélgetünk.

Hrvatska Kronika – Duna – május 19., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Sákán Tímea

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább