×

Domovina: Szlovák hetilapunk, a Ľudové noviny újdonságai

A május 17-i adás tartalmából.

NEKROLÓG – elhunyt Kovátsné Kostra Ilona

Életének 101. évében május 11-én elhunyt Kovátsné Kostra Ilona legendás kiskőrösi szlováktanár.1920. augusztus 18-án született Bócsán. A Szarvasi Evangélikus Tanítóképző befejezése után 1942-ig Ősagárdon tanított.Majd amikor a második világháború után Tótkomlóson szlovák osztályt is indítottak a polgáriban,
tapasztalt szlováktanárként Kovátsné Kostra Ilonát alkalmazták.
Kiskőrösre 1956-ban, családi okok miatt került.Több nőegyletben is tevékenykedett és felnőtteknek tartott szlovák nyelvtanfolyamokat.
1970-ben választották meg először a Szlovákok Demokratikus Szövetségének kongresszusi küldöttévé.Utána több cikluson keresztül is ő képviselte a szövetségben a kiskőrösi szlovákságot.Amikor 1973-ban Kiskőrös városi rangot kapott, az addigra erősen asszimilálódott település vezetése úgy döntött, hogy újra bevezetik az általános iskolai szlovák nyelvoktatást. A szlováktanítás megszervezését az szlovák irodalmi nyelvetkiválóan bíró, fáradhatatlan Kovátsné Kostra Ilonára bízták. Ez a törékeny asszony 3 lánygyermeket nevelt fel, s még nyugdíjba vonulása után is aktív maradt, mindig rendelkezésre állt, ha szükség volt rá. Idős korára Kecskemétre, a lánya közelébe költözött, de Kiskőröst mindig is a szívében hordozta. Utolsó útjára is a kiskőrösi temetőbe kísérik ki .A Domovinában 2008-ban készített portréfilmjével, június 7-én, a magyar pedagógusnap alkalmával emlékezünk meg Kovátsné Kostra Ilonáról.Nyugodjon békében!

Visszatérni az ősökhöz

A Békéscsabai Szlovák Tájházban találkoztunk két csabai fiatalemberrel,
a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének – MASZFISZ – tagjaival, akik sorsdöntő lépésre, vezetéknevük megváltoztatására szánták el magukat. Mezősi-Maczák Vilmos Jonatán már büszkén viseli régi családnevüket, Püski Bence pedig az ügyintézésnél tart, de ő is családja teljes támogatását élvezi, hogy nemsokára Püski-Liker lehessen. Így szeretnének tisztelegni az ősök előtt, valamint az egykor kényszerűen magyarosított régi szlovák vezetékneveket visszavezetni az anyakönyvekbe és személyes okmányaikba is.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

Szlovák hetilapunk, a Ľudové noviny újdonságai

A világjárvány időszaka erősen rányomta a bélyegét egyetlen szlovák nyelvű hetilapunk, a Ľudové noviny életére is.A szerkesztőségnek is alkalmazkodnia kellett az új körülményekhez és trendekhez, ám ezt az időszakot használták ki számos újítás megvalósítására is. Ezekről a kérdésekről beszégettünk Fábián Évával, a hetilap régi-új főszerkesztőjével.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr-vágó: Pokrián Péter

Szlovák néprajzi gyűjtemény Rudabányácskán

A Zempléni Szlovákok Néprajzi Gyűjteménye a közelmúltban kapta meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától az engedélyt, hogy múzeumi kiállítóhelyként működjön. Az ottani szlovákok kincsét a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete működteti és az Országos Szlovák Önkormányzat tulajdona. Jelenleg egy közösségi tér kialakításán dolgoznak, ahol majd kézműves fogallkozásokat fognak tartani.
A házra napelemeket szerelnek fel, és megújul maga a néprajzi gyűjtemény is. A beruházást a Miniszterelnökség 11 millió forinttal támogatja. Ezúttal 2016-os felvételeinkkel járjuk be a tájházat.

szerkesztő:Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Fackelmann Rita, Násztor Róbert

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Adás: 2021. május 17., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés: 2021. május 17., hétfő, 13:45 Duna World

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább