×

Domovina: Online élet Rákoskeresztúron

A május 10-i adás tartalmából.

Online élet Rákoskeresztúron

A múlt század elején még természetes volt, hogy Rákoskeresztúron mind a felnőttek, mind a gyerekek szlovákul beszéltek. Sajnos, ezeket az időket örökre elmosta a történelem. Az egykor élt szlovák ősök leszármazottai már szlovák nyelvtanfolyamon igyekeznek elsajátítani elődeik nyelvét. A járványhelyzet miatt a múlt évtől a nyelvtanfolyam is digitálisan zajlik, s úgy tűnik, sikeres. A Rákoskeresztúri Asszonykórus pedig idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. S míg sor kerülhet a nagyszabású jubileumi ünnepségre, az asszonyok a digitális térben,
az úgynevezett online énekkarban találkoznak. Hiszen abban a városrészben, ahol maga Bartók Béla gyűjtött szlovák népdalokat, s nyolc évig a kerületben is élt, egy hét sem telhet el szlovák dallamok nélkül. Ezt Linkéné Gácsi Éva, az énekkar volt vezetője is pontosan tudja, ezért a járványhelyzetben új formát talált ki a közös éneklésre.
Linkéné Gácsi Éva művészeti tevékenységét, különleges elektrográfiáit is megismerhetjük a riportból.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr-vágó: Pokrián Péter

Csabai újdonságok

Míg a békéscsabaiak várják, hogy elmúljon a járvány, a Szlovák Tájház udvarán található Áchim Termet újítják fel. A rekontrukciós munkákra az elmúlt két évben a Miniszterelnökségtől összesen 28 millió forintnyi támogatást sikerült elnyerniük. Kiszely András, Békéscsaba Szlovák Önkormányzatának elnöke mutatja be a felújítási munkálatokat.

A rendszerváltás után a békéscsabai szlovákok elhatározták, hogy saját kezükbe veszik sorsukat. A lényeg az volt, hogy szabadon szervezhessék meg kulturális rendezvényeiket, s ehhez szükségük volt egy székhelyre is. Ezért jött létre a Szlovák Kultúra Háza. A Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetsége helyi alapszervezetének tagjaiból alakult egy másik civil szervezet, a Csabai Szlovákok Szervezete is. S hogy ez a szervezet folytathasson üzleti tevékenységet, létrehozták a Csabai Szlovákok Kft.-t. Tavalyig – a panzió és az étterem bevételeiből – ez a két szervezet finanszírozta a helyi szlovákok kulturális tevékenységét. Ezt követően az Országos Szlovák Önkormányzat alapítványa vette át a gazdasági társaságot. A Csabai Szlovákok Kft. élén március 1-től új ügyvezető igazgató áll.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna, Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert, Raffai Csongor

Adás: 2021. május 10., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés: 2021. május 10., hétfő, 13:45 Duna World

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább